Pe 12 – 13 mai, curent, la Mediacor, s-a desfășurat Sesiunea de pitching din cadrul Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2023.
Pitching-ul este o practică internațională în domeniul cinematografiei implementată, în premieră, anul trecut, în Republica Moldova la inițiativa Centrului Național al Cinematografiei în cadrul căreia producătorii și regizorii de film și-au prezentat public ideile creative.
„Ne bucurăm că am reușit să implementăm în premieră, anul trecut, în Republica Moldova o practică internațională în domeniul cinematografiei – pitchingul. Mulțumim juriului care ne-au onorat astăzi cu prezența lor aici. Sperăm că veți fi alături de noi și în anii viitori. Astăzi, pe această scenă, vor fi prezentate o mulțime de proiecte bune. Baftă multă tuturor!” a menționat în deschiderea evenimentului Valentina Iusuphodjaev, directoarea CNC Moldova.
Ediția din acest an a avut următorul program:
- 12 mai – prezentarea proiectelor înscrise în concurs
- 13 mai – anunțarea rezultatelor PITCH și oferirea bonusurilor din partea partenerilor
Proiectele au fost jurizate de profesioniști din industria internațională, precum: Katriel Schory (Israel), Ada Solomon (România), Volodymyr Yatsenko (Ucraina). Pentru mai multe detalii despre juriu vezi comunicatul anterior.
În cadrul acestei etape a concursului jurații au acordat un punctaj de la 1 la 10, punctaj care este cumulat ulterior cu rezultatele pe evaluarea scenariilor.
Pitch-ul este o practica internațională inerentă a industriei de film, din aceste considerente Centrul Național al Cinematografiei împreuna cu partenerul său strategic – proiectul FTA – consideră extrem de importantă evaluarea și motivarea celor mai bune prezentări publice ale proiectelor.
Juriul a identificat 5 proiecte care au livrat cel mai bun pitch și cărora le-au fost oferite bonusuri, respectiv:
2 premii BRIDGE + în valoare de 3000 euro pentru proiectele
- ELECTING MISS SANTA – regie: Răzmeriță Raisa, producție: Gnatiuc Ion, HaiDOC Productions
- HORA– regie și producție: Dima Stoianov, legUr Productions
2 vouchere în valoare de 1000 euro fiecare pentru echipamente de filmare:
- ÎNTRE DOUĂ LUMI– regie: Ana Gurdiș/Doy – Romanța Dochitan, producție: Max Cârlan, MOLDOX
- D’ACCORD– regie: Romeo Cărbune, producție: Virgiliu Mărgineanu, OWH TV STUDIO
Totodată, un alt premiu oferit de Proiectul Tehnologiile Viitorului, în parteneriat cu CNC constă în:
Participare automată la platforma de dezvoltare a scenariilor de scurt metraj (TSFM Bolzano)
- D’ACCORD– regie: Romeo Cărbune, producție: Virgiliu Mărgineanu, OWH TV STUDIO
Premiile au fost înmânate de către directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev, juratul Katriel Schory, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii Andrei Chistol și Șeful adjunct al Secției de dezvoltare economică USAID în Moldova Michael Jones.
De asemenea, au fost desemnate și cele mai bune Prezentări Publice ale Proiectelor pe fiecare categorie și premiate cu un “Kit al Producatorului”.
- Secțiunea Dezvoltare – HORA – regie și producție: Dima Stoiano, legUr Productions
- Secțiunea Producție documentare lung metraj – ELECTING MISS SANTA – regie: Răzmeriță Raisa, producție: Gnatiuc Ion, HaiDOC Productions.
- Secțiunea Producție ficțiune lung metraj – FATA VEȘNICĂ – regie: Eugen Marian, producție: Pascaru Sergiu,Pascaru Production
- Secțiunea Debut –BLESTEMUL MARIEI DRĂGAN – regie: Călin Laur, producție: Ștefan Nahaba, Racketa Productions
- Secțiunea Postproducție – ÎNTRE DOUĂ LUMI – regie: Ana Gurdiș/Doy – Romanța Dochitan, producție: Max Cârlan, MOLDOX
- Secțiunea Producție Scurtmetraj – D’ACCORD – regie: Romeo Cărbune, producție: Virgiliu Mărgineanu, OWH TV STUDIO
- Secțiunea Coproducții – ULTIMILE SCRISORI ALE BUNICII- regie: Olga Lucovnicova, producție: Virgiliu Mărgineanu, OWH TV STUDIO



Menționăm că în acest an au fost depuse în cadrul Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice 30 de dosare, dintre care doar 28 au fost eligibile.
Bugetul alocat din bugetul de stat pentru Concursul Național de Proiecte Cinematografice, sesiunea 2023 este de 8 300 000 lei.
Sesiunea de PITCH a fost organizată în parteneriat cu Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.