CinemaHora Forum 2024: „FILM 360° – Broaden Horizons” – Locul unde filmul unește oameni și inspiră idei

Cea de-a doua ediție a CinemaHora Forum, desfășurată la Chișinău pe 26 și 27 noiembrie 2024, a reunit profesioniști din industria cinematografică din peste 20 de țări, oferind o platformă de dialog despre impactul și rolul filmului în relație cu societatea, economia, educația și sănătatea. Tema din acest an, „FILM 360° – Broaden Horizons”, a catalizat discuții valoroase și a deschis noi perspective, oferind inspirație pentru inițiativele viitoare în domeniul cinematografiei. 

„Poate filmul salva lumea?” – cu această întrebare directoarea CNC Moldova, Valentina Iusuphodjaev a deschis CinemaHora 2024. „Sună probabil prea ambițios întrebarea. Dar pe pe parcursul a două zile vă invit să explorăm efectul și impactul filmului în societatea modernă din varia perspective. Trăim într-o lume turbulentă și avem nevoie de a medita uneori mai mult asupra lucrurilor ce sunt parte din noi.  Pentru noi cei prezenți aici  filmul e meserie, parte din viața de zi cu zi, pasiune, misune, e felul nostru de a comunica cu lumea, iar pentru unii e chiar și un mod de a supraviețui astăzi.  Poate că filmul nu poate salva lumea, dar ne poate schimba pe fiecare din noi, iar noi suntem parte a acestei lumi. 

Discuțiile din cele două zile au scos în evidență rolul sinergic al filmului în prezervarea și promovarea culturii, importanța acestuia pentru identitatea națională și coeziunea socială,  pentru promovarea imaginii țării, culturii și creativității autohtone. În contextul războaielor informaționale hibride, valoarea filmului de calitate capătă valențe noi.  Parte a media și conținut audiovizual – filmul autohton și european trebuie să-și revendice locul în cinematografe și pe posturile de televiziune.  Cinema-ul cultivă empatia, dar și gândirea critică, abordează  realitatea din preajmă și o redescoperă. Cineaștii din țară și de peste hotare au împărtășit experiențe, istorii de succes, bune practici și viziuni de cooperare.     

„Ministerul Culturii sprijină alături de partenerii strategici USAID, Suedia și Marea Britanie, CinemaHora și considerăm că discuțiile și concluziile generate sunt esențiale pentru noi, oferindu-ne oportunitatea de a consolida parteneriate valoroase, a declarat Secretarului de Stat în cadrul Ministerului Culturii, Andrei Chistol, prezent la eveniment. 

Astfel, cele șapte paneluri de discuții au generat concluzii valoroase, organizate în 100 de argumente despre importanța filmului pentru societate, formulate pe baza discuțiilor și contribuțiilor paneliștilor și participanților.

Filmul are o putere transformatoare profundă, devenind un motor al dezvoltării economice, sociale și culturale. Prin revitalizarea turismului, a serviciilor locale și a infrastructurii, cinematografia sprijină industriile creative și conectează comunitățile. Filmele documentare, în special, dezvăluie inegalități, conflicte și nevoi sociale urgente, cultivând empatie și oferind liderilor politici perspective umane pentru politici mai incluzive. Arhivele de film, ca depozit al patrimoniului cultural, nu doar conservă trecutul, ci oferă materiale valoroase pentru noi creații artistice. Colaborarea internațională prin film, cum este exemplul Moldovei și Ucrainei, demonstrează cum solidaritatea creativă depășește granițele, aducând perspective diverse și soluții inovatoare. Educația cinematografică formează o audiență critică și viitori cineaști, în timp ce poveștile autentice feminine contribuie la redefinirea discursului cinematografic. În plus, filmul se dovedește a fi esențial pentru solidaritate și vindecare, fie prin reconectarea comunităților, fie prin rolul său terapeutic în sănătatea emoțională și bunăstare.


A doua ediție a CinemaHora Forum a depășit statutul unui simplu eveniment, devenind o platformă vibrantă pentru schimb de idei, conectare profesională și trasarea unor direcții clare pentru viitorul cinematografiei. Reunind regizori, producători, educatori și reprezentanți ai instituțiilor culturale din 20 de țări, forumul a demonstrat angajamentul Moldovei de a construi o industrie cinematografică sustenabilă, inovatoare și deschisă colaborării internaționale.

Organizatori: CNC Moldova 

Parteneri strategici: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie

Parteneri culturali: Goethe Zentrum Akzente, Danish Institute, Uniunea Cineaștilor

Partener Asociat: Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială „MOLDOX”

Parteneri business: Jolly Alon, Letz, Cricova, Lume, Urban, Go Travel, Rădăcini

Parteneri media: Scena9, Cineuropa, Diez.md, Moldova.org, NewsMaker

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK