The National
Film Centre
Of Moldova

Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică (varianta revizuită) a fost semnată ieri, 16 ianuarie 2023

Încă un pas pentru schimbări pozitive în domeniul cinematografiei. Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova a inițiat anul trecut promovarea Convenției Consiliului Europei privind coproducția cinematografică (varianta revizuită), care prevede condiții mult mai prietenoase pentru producătorii de film autohton.

Reprezentanța Permanentă a Moldovei la Consiliul Europei informează că ieri, 16 ianuarie 2023, la Strasbourg, Ambasadoarea Daniela Cujbă, (Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei) a semnat Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică (revizuită), adoptată la 29 iunie 2016 și deschisă spre semnare la data de 30 ianuarie 2017.

Prevederile Convenției revizuite completează dispozițiile Convenției privind coproducția cinematografică, adoptată de Consiliul Europei în anul 1992, intrată în vigoare pentru Republica Moldova la data de 1 ianuarie 2012.

Convenția (varianta revizuită) conține dispoziții privind:

  • Promovarea și dezvoltarea coproducției cinematografie la nivel internațional;
  • Alinierea cadrului legal de participare a producătorilor moldoveni la coproducțiile cinematografice;
  • Încurajarea cooperării în domeniul producției cinematografice;
  • Sporirea diversității în domeniul cinematografiei, cu scopul de a realiza o mai mare unitate între statele participante;

Astfel, Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică (varianta revizuită) va oferi oportunitatea producătorilor moldoveni de a se afirma prin intermediul producției cinematografice pe scena internațională și de a colabora și coopera alături de țări din întreaga lume. Prin intermediul coproducției cinematografice vom avea șansa de a spori patrimoniul național și cel internațional al cinematografiei.     

Noul instrument a fost realizat datorită eforturilor comune depuse de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și alte instituții ale statului, cât și de Centrul Național al Cinematografiei, care a venit cu inițiativa de a semna această Convenție. Urmează hotărârea de Guvern și ratificarea Convenției în Parlament.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Ședinta cu referire la lansarea Concursului de finanțarea a proiectelor cinematografice

Ședinta cu referire la...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, Centrul Național al…
ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI ASOCIAȚIILOR DIN DOMENIUL INDUSTRIEI CINEMATOGRAFICE

ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, invităm Uniunile și…