The National
Film Centre
Of Moldova

Proiecție specială de cinci scurtmetraje proiectate în cadrul Lunii Filmului European la Chișinău

Luna Filmului European 2023 la Chișinău continuă cu o proiecție specială duminică, 19 noiembrie, începând cu ora 14:50, la Cineplex Loteanu.

Selecția de scurtmetraje a fost înaintată de European Film Academy pentru premiul European Short Film 2023, iar unul dintre ele, „27” (regie: Flóra Anna Buda), a fost desemnat câștigător al premiului Short Palme d’Or la Cannes Film Festival 2023. În cele ce urmează, vă invităm să aflați mai multe despre ele.

„27” (Franța, Ungaria), durata: 10 minute. Regie: Flóra Anna Buda, câștigător Cannes Film Festival 2023. „27” spune povestea unei fete care se pierde în deciziile vieții mature. Alice are 27 de ani și chiar dacă se sufocă locuind împreună cu părinții, nu are curajul de a face o schimbare. După o petrecere psihedelică pe acoperișul unei fabrici, unde se accidentează, vine punctul de turnură în viața ei.

„AQUERONTE” (Spania), durata: 27 minute. Regie: Manuel Muñoz Rivas. Filmul-metaforă relatează despre călătoria unui grup de necunoscuți pe un râu, de pe un mal la altul. Călătoria devine imprevizibilă, pare să se extindă, țărmul destinației nu se mai arată, iar mișcarea în sine devine, poate, singura certitudine.

„DAYDREAMING SO VIVIDLY ABOUT OUR SPANISH HOLIDAYS”, durata: 24 minute. Regie: Christian Avilés. O poveste despre transformările din timpul adolescenței, relatată prin prisma excursiei întreprinse de un grup de adolescenți britanici pe Insulele Baleare. Oare soarele pe care îl vor savura pe insulă le va aduce lumină în rutina lor de zi cu zi?

„FLORES DEL OTRO PATIO” (Elveția, Columbia), durata: 16 minute. Regie: Jorge Cadena. Filmul celebrează curajul, libertatea și diversitatea. Într-o societate tradiționalistă și profund heteropatriarhală, un grup de activiști queer încearcă să lupte împotriva nedreptăților sociale care afectează o regiune din Columbia. Cum e să mergi împotriva curentului și să rămâi fidel valorilor într-un mediu complet nepregătit pentru schimbare?

„HARDLY WORKING” (Austria), durata: 21 minute. Regie: Susanna Flock, Robin Klengel, Leonhard Müllner, Michael Stumpf. Desenul animat ironizează pe seama absurdității capitalismului într-o lume aparent reală, mizând pe NPC (Non-Player Character) – personaje secundare în jocurile video.

Unuia dintre aceste cinci filme i se va acorda premiul „Cel mai bun scurtmetraj european” la ceremonia de decernare a premiilor de către Academia Europeană de Film, care va avea loc pe 9 decembrie, la Berlin.

Filmele vor fi proiectate unul după altul, începând cu ora 14:50, duminică, 19 noiembrie, la Cineplex Loteanu. Durata totală a proiecției este de 95 de minute.

Important : Toate filmele sunt proiectate în limba originală, cu subtitrare în engleză, audiența: 16+.

Luna Filmului European este o inițiativă a Centrului Național al Cinematografiei, susținută financiar de Uniunea Europeană (Europe Café, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova) și organizată de LegUr. Films.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Ședinta cu referire la lansarea Concursului de finanțarea a proiectelor cinematografice

Ședinta cu referire la...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, Centrul Național al…
ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI ASOCIAȚIILOR DIN DOMENIUL INDUSTRIEI CINEMATOGRAFICE

ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, invităm Uniunile și…