ACTIVITATEA CENTRULUI NAŢIONAL AL CINEMATOGRAFIEI

ATRIBUŢIILE CENTRULUI

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

PRODUCERE

Dezvoltarea domeniului cinematografiei ca parte componentă a culturii naționale.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

PROMOVARE

Producţia de filme şi promovarea acestora în circuitul mondial de valori.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

DEZVOLTARE

Centrul Național al Cinematografiei susține și dezvoltă industria Filmului din RM.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

ACCES

Asigurarea accesului publicului spectator la un repertoriu vast de filme.

Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova este o instituție publică abilitată să implementeze politici de stat în domeniul cinematografiei, are statut de persoană juridică și se află în subordinea Ministerului Culturii.

CNC susține și promovează Filmul Moldovenesc, încurajează dezvoltarea Cinematografiei, protejează, dezvoltă și pune în valoare patrimoniul cinematografiei naționale.

Directoarea Cetrului Național de Cinematografie

Valentina Iusuphodjaev, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova cu o licență în litere, iar mai târziu, Institutul de Filosofie, Estetică și Drept din cadrul Academiei de Științe a Moldovei. Cu o îndelungată experiență ca producător de film, ea și-a făcut un nume în industria filmului, lucrând în filme care au fost premiate în festivaluri naționale și internaționale de film și nu numai precum La Limita de Jos a Cerului (The Unsaved), Afacerea Est (Eastern Business), Colecția de Arome (The Flavours Collection). De-a lungul carierei, Valentina a lucrat în mai multe fațete ale industriei de film și publicitate ca producător, regizor, supervizor de scenariu, manager de casting, manager de locație și distribuitor. În ultimii ani, ea a câștigat multă experiență în lucrul cu parteneri și echipe internaționale, ceea ce a deschis-o către noi abordări. Experiența ei i-a oferit o înțelegere puternică a pieței locale de film și a celei internaționale. De asemenea, are abilități puternice de management de programe și proiecte, cu o experiență de 20 de ani în urmă ca Manager de Proiect și PR la AO MIA (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual). În martie 2021, Valentina a fost numită noul Director al Centrului Național al Filmului din Moldova și în prezent este membră a Asociației Cineaștilor din Republica Moldova. De asemenea, a fost implicată în alte activități precum: organizarea de training-uri și seminarii pentru regizori, pitch trainer, membru al juriului la Festivalul Internațional de Film de la Buzău și Festivalul de Film de la Fribourg.

MISIUNEA CNC

  • Dezvoltarea domeniului cinematografiei ca parte componentă a culturii naționale.
  • Susținerea dezvoltării industriei filmului din Republica Moldova.
  • Stabilirea modului de utilizare a resurselor financiare necesare pentru producerea, distribuirea, exploatarea și arhivarea filmelor naționale.
  • Asigurarea accesului publicului spectator la un repertoriu vast de filme care să cuprindă cele mai variate teme, genuri, stiluri și școli cinematografice din lume.
  • Protejarea, dezvoltarea și punerea în valoare a patrimoniului cinematografiei naționale