Primele relații de cooperare cu industria cinematografică chineză

În perioada 16-21 aprilie 2017, la invitația părții chineze, Valeriu Jereghi, Director CNC Moldova, a participat la Conferința Cooperare Internațională în domeniul Audiovizualului, organizată la Beijing. La eveniment au participat invitați din sfera cinematografiei si audiovizualului din peste 20 de țări ale lumii, care au avut ocazia să facă cunoștință cu situația actuală din țara gazdă în domeniul vizat, să facă schimb de opinii și experiență cu colegii chinezi.

Pe măsura dezvoltării cinematografiei autohtone, China este interesată să implementeze proiecte de cooperare cu parteneri străini, să realizeze coproducții internaționale cu cineaști din întreaga lume, să efectueze schimb de programe televizate și filme pentru a promova cinematografia și cultura chineză în plan extern și invers. În cadrul deplasării, participanții au vizitat Universitatea Mass-Media din Beijing, Universitatea de Limbi Străine din Beijing (Facultatea Dublaj Cinematografic).

În cadrul ceremoniei de deschidere a Conferinței, Valeriu Jereghi a ținut un discurs, în care a vorbit despre recenta creare și prioritățile de dezvoltare a CNC Moldova, subordonat Ministerului Culturii al Republicii Moldova, a prezentat istoricul cinematografiei moldovenești și a subliniat că Republica Moldova este interesată să inițieze o cooperare bilaterală cu China, dar și una multilaterală cu țările prezente la eveniment.

Cu referire la cooperarea moldo-chineză,  Valeriu Jereghi a propus următoarele:

  • studierea posibilității de a oferi studenților din țara noastră burse de studiu la Facultatea Dublaj Cinematografic a Universității de Limbi Străine din Beijing.
  • susținerea tehnologică de către partea chineză a unui Festival de Filme din Republica Moldova, cu participarea anuală a filmelor din China.
  • realizarea unei coproducții comune a unui film documentar de lung metraj.

Partea chineză i-a oferit Directorului CNC Moldova, Valeriu Jereghi, Certificatul de Membru al Rețelei Cultură Chineză – Dublaj Cinematografic – Sprijin Educațional, care presupune implicarea și participarea pe viitor a CNC Moldova la diverse acțiuni de cooperare China-Europa în domeniul audiovizualului și cinematografiei.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK