Filme Moldovenești la cea de-a XXI ediție a Festivalului Filmului European din București, România

În perioada 4-28 mai, în România se desfășoară cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European (FFE), în cadrul căruia au fost proiectate filme moldovenești, au fost prezenți reprezentanți ai CNC Moldova. Este a treia participare a cineaștilor din țara noastră la acest festival și pentru prima oară, conducerea FFE a decis să organizeze o sesiune separată dedicată participării reprezentanților cinematografiei moldovenești la acest eveniment cultural european.

CNC a propus pentru proiecții următoarele filme: ”Flutulus” de Igor Sadovski, ”Paparuda” de Lucia Lupu, ”Menajerul” de Radu Zaporojan, ”Și eu sunt om” de Raisa Răzmeriță, Adriana Preutesa și Vladimir Ciulac (laboratoarele MOLDOX Cahul) și ”Profu” de Gheorghe Ciobanu și Ana Tănase (laboratoarele MOLDOX Cahul). La finele proiecției a urmat o sesiune de Q&A, moderată de directorul artistic al FFE Alex Trăilă, în cadrul căreia Valeriu Jereghi, Director CNC, reprezentanții MOLDOX Cahul au răspuns la întrebările parvenite din sală.

În timpul aflării la București, am avut posibilitatea să comunicăm cu colegii din România și alte țări, să stabilim legături de colaborare în vederea lansării unor proiecte ulterioare. Astfel, în afară de consolidarea participării la edițiile viitoare ale FFE, am avut o întrevedere cu Oana Giurgiu, producător, director executiv TIFF România, care ne-a invitat la Festivalul Internațional de film Transilvania, iar pe viitor este disponibilă, la invitația CNC Moldova, să modereze un Master-Class de producție de film pentru cineaștii din țara noastră, să se implice în coproducții moldo-române. De asemenea, am avut o întâlnire cu Andrei Tănăsescu, coordonator asociat de Program în cadrul Festivalului Internațional de Film din Toronto, responsabil pentru selectarea filmelor din spațiul Europei Central și de Est, care ne-a propus să ne alăturăm cu prezentări de filme proiecțiilor din cadrul Progarumului Cinemateca al Festivalului Internațional de Film de la Toronto.

Am efectuat și o vizită la Ambasada Republicii Moldova în România unde, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Mihai Gribincea, am relatat despre participarea la FFE, agenda CNC, evoluțiile în domeniul artei cinematografice din țara noastră.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Producțiile cinematografice autohtone vor fi difuzate pe RLIVE TV.

Producțiile cinematografice autohtone vor...

Începând cu ziua de vineri, 14 ianuarie, RLIVE TV va difuza pelicule…
Propunerea CNC pentru Premiul Anual al Ministerului  Culturii ,,Emil Loteanu” pentru anul 2021

Propunerea CNC pentru Premiul...

Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova a înaintat candidatura Olgăi Lucovnicova…