Noi orizonturi de cooperare – KYIV Media Week 2018

Pe 19 septembrie în cadrul forumului KYIV MEDIA WEEK 2018, a avut loc o masă rotundă dedicată perspectivei cooperării în producția și distribuția de conținut audiovizual între Ucraina și Moldova. Evenimentul a adunat manageri de top în companii de film și de televiziune din ambele țări.

Yuriy Artemenko, șeful Consiliului Național pentru Televiziune și Radiodifuziune al Ucrainei, consideră că scopul organizației sale este de a crea condiții pentru afaceri ucrainene să comunice cu întreprinderi din alte țări, în special din Moldova, China, Coreea și Canada. Artemenko a menționat că dorește să deschidă piața latin americană pentru Ucraina în viitorul apropiat. “Este esențial să se facă vizite oficiale în alte țări”, a declarat șeful agenției de stat și a oferit trei exemple de excursii ale Consiliului Național; delegația sa a călătorit în China, Coreea și India. “Dacă Consiliul Național nu ar fi plecat în China, nimeni de acolo nu ar fi vorbit cu afacerile ucrainene.” Și acum există deja mai multe proiecte comune.

În ceea ce privește Republica Moldova, membrii Consiliului Național ucrainean au călătorit în Moldova, s-au întâlnit cu membrii Consiliului Coordonator al Moldovei, au vizitat studiouri de film și canale de televiziune. “Am fost fericit să aflu că omologii noștri moldoveni de la companiile de televiziune cumpără multe formate ucrainene”, a spus șeful agenției de stat. În ceea ce privește reducerile de 25 la sută pentru producătorii de conținut audiovizual pe care Moldova le va introduce începând din octombrie 2018, această țară este câștigătoare aici. Mai ales dacă ne amintim că Ucraina nu poate introduce în prezent ratele de 16,6% planificate (modificările la codul bugetar urmează să fie făcute încă). Vad o modalitate sigură de cooperare cu Republica Moldova, care este dezvoltarea coproducției. Trebuie să găsim poveștile potrivite care să ne aducă laolaltă. “Nici Moldova, nici Ucraina nu vor putea supraviețui fără coproducție – în bugete sau în capacități”, spune Artemenko.

Veronica Cojocaru, membră a Consiliului de Coordonare al Moldovei pentru televiziune și radio, a povestit pe scurt despre peisajul televiziunii din Moldova. Există 65 de posturi TV în țară, dintre care cinci cu acoperire națională. Dar acum toate canalele sunt pe cablu, de aceea toate cele 65 pot fi considerate ca “cu acoperire națională”. Deocamdată, canalele de televiziune difuzează în mare parte canalele TV rusești și românești. Dar posturile de televiziune din Moldova trebuie să transmită produse locale timp de opt ore pe zi. De aceea, sectorul de producție pentru conținutul local va crește semnificativ în viitorul apropiat.

Veronica a menționat, de asemenea, că organizația sa intenționează să organizeze o conferință internațională cu privire la coproducție în 2019; ea a invitat omologii ucraineni să participe. “Suntem deschisi spre cooperare și ne vom sprijini întotdeauna pe colegii noștri din Ucraina”.

Yuriy Rybachuk, ministru adjunct al culturii din Ucraina, a povestit despre prioritățile de lucru ale ministerului, dintre care una este sprijinirea dezvoltării industriilor creative în Ucraina. Ministerul Culturii acordă o atenție deosebită organizării cooperării cu organizațiile partenere din alte țări, inclusiv Republica Moldova. De exemplu, anul trecut Ucraina și Moldova au semnat un program de cooperare pentru cultură. Acest dialog va fi foarte util și va permite nu numai schimbul de experiență, ci și stabilirea unei cooperări între țările noastre.

În plus, Valeriu Jereghi, Directorul Centrului Național Cinematografiei din Republica Moldovea a propus implicarea României în următoarele etape ale negocierilor. Prin Moldova, în acest caz, Ucraina va putea începe cu ușurință cooperarea cu România și viceversa. “Am vorbit cu reprezentanții Centrului Român de Film despre această oportunitate și sunt foarte deschisi la o astfel de cooperare trilaterală”. Discursul lui Valeriu sa axat pe introducerea CASH REBAIT în Moldova începând cu luna octombrie; el a subliniat că o problemă importantă după ce va începe să funcționeze va fi lipsa unei “linii de producție de mijloc” profesionale, de asemenea, capabilă să comunice în limba engleză. În prezent, este discutat un proiect pilot de programe de formare pentru profesioniștii din domeniul filmului, iar Jereghi speră că profesioniștii ucraineni vor deveni lectori și profesori de artă cinematografică pentru tinerii cineasti moldoveni. În mod ideal, vor exista și stagii organizate pentru moldoveni în proiecte ucrainene reale în producție. Scopul principal în acest caz este dezvoltarea coproducției internaționale, în primul rând cu cei mai apropiați vecini, ucrainieni și români.

Philip Illenko, șeful Agenției de Stat pentru Film a Ucrainei, a remarcat că anul acesta a devenit încă un progres al numărului de filme produse în Ucraina în cinematografe, precum și al succeselor filmelor ucrainene de la festivalurile internaționale. Acesta a fost rezultatul politicii de stat privind susținerea și promovarea cinematografiei ucrainene lansate acum câțiva ani. Același lucru (și anume apariția bruscă a multor filme producătoare la nivel național) se va întâmpla curând și în Moldova, unde au fost lansate anul trecut astfel de procese în sprijinul statului. Deși nu există nici o experiență anterioară în acest sens, Ucraina, conform lui Illenko, va fi fericită să coopereze cu Moldova în coproducția cinematografică. Philip Illenko a menționat, de asemenea, că sumele plătite în favoarea plăților în numerar vor fi revizuite la cea mai generoasă parte. Pentru că dacă vor oferi 35% din rabat în Polonia și România și 25% în Moldova, cine va fi interesat de Ucraina cu 16,6%?

Dimitru Țira este autorul legii pentru implementarea rapidă a sistemului de rambursare a numerarului în Moldova, așa că a spus despre inițiativa în sine. Producătorii vor putea solicita despăgubiri pentru 25% din cheltuielile calificate (compensația va fi în euro). Numai un producător înregistrat în Moldova poate solicita CASH REBAIT. O posibilitate de reducere cu 5% a CASH REBAIT este prevăzută dacă se promovează Moldova în cadrul proiectului. De fapt, dezvoltarea sistemului de CASH REBAIT din Republica Moldova este rezultatul a 11 luni de lucru. Au fost analizate circa 40 de modele existente în lume și în acest stadiu a fost selectat modelul cel mai acceptabil pentru Moldova. Procedura este cea mai transparentă și are ca scop să nu se supună influenței unor motive și interese personale ale părților interesate din procesul de filmare. Se va efectua un test cultural. După semnarea contractului, producția va începe în decurs de un an și va termina în termen de trei ani. Nu numai filmele de ficțiune, documentare și animație vor fi eligibile pentru a solicita rabaturi; sistemul va include, de asemenea, seriale TV și emisiuni, publicitate și videoclipuri muzicale. Acum, grupul de lucru finalizează regulamentul, iar săptămâna viitoare va fi trimis guvernului spre aprobare. În orice caz, legea intră în vigoare la 1 octombrie.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK