Ziua Memoriei – prin ochii cineaștilor!

În acest an, se împlinesc 29 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În conflictul armat de pe Nistru au participat circa 60 de mii de militari, nemijlocit în acțiunile de luptă au fost implicați aproape 30 de mii de combatanți.

În mijlocul evenimentelor au fost și mai mulți cineaști moldoveni care au imortalizat și filmat secvențe din luptele crâncene de pe front.

Printre aceștia îi putem enumera pe Victor și Sorin Bucătaru, Virgil Zagaevschi, Valeriu Manea, Gheorge Topadă, Gheorghe Vîlcu, Boris Conunov, Ion Vatamanu, Valeriu Gagiu, Vicu Tomencu, Veaceslav Burduja, Valeriu Osadciuc, etc.

Datorită lor, astăzi putem vedea “Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat” –  ultimul film al lui Victor Bucătaru.

Deși au participat din primele zile în Războiul din Transnistria, au filmat și s-au documentat atât pe linia frontului, cât și la Chișinău, filmul a fost lansat abia în 2013. 

“Filmul nu ne lasă să uităm. N-avem dreptul să uităm.”

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
CARBON, în regia lui Ion Borș, câștigătorul premiului WIP Europa la un festival de Categoria A

CARBON, în regia lui...

Proiectul CARBON, în regia lui Ion Borș, este câștigătorul WIP Europa, una…
Hai cu Doc! - Eveniment motivațional pentru cineaștii documentariști, jurnaliști, reprezentanți mass-media și alți doc-goers!

Hai cu Doc! -...

În perioada 29-30 septembrie, în premieră la Chișinău va avea loc “Hai…