Moldova
Film
Center

Ziua Memoriei – prin ochii cineaștilor!

În acest an, se împlinesc 29 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În conflictul armat de pe Nistru au participat circa 60 de mii de militari, nemijlocit în acțiunile de luptă au fost implicați aproape 30 de mii de combatanți.

În mijlocul evenimentelor au fost și mai mulți cineaști moldoveni care au imortalizat și filmat secvențe din luptele crâncene de pe front.

Printre aceștia îi putem enumera pe Victor și Sorin Bucătaru, Virgil Zagaevschi, Valeriu Manea, Gheorge Topadă, Gheorghe Vîlcu, Boris Conunov, Ion Vatamanu, Valeriu Gagiu, Vicu Tomencu, Veaceslav Burduja, Valeriu Osadciuc, etc.

Datorită lor, astăzi putem vedea “Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat” –  ultimul film al lui Victor Bucătaru.

Deși au participat din primele zile în Războiul din Transnistria, au filmat și s-au documentat atât pe linia frontului, cât și la Chișinău, filmul a fost lansat abia în 2013. 

“Filmul nu ne lasă să uităm. N-avem dreptul să uităm.”

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Înscrie-te la atelierele INTERACTION, EXPLORATION, FILM CRITICISM din cadrul Moldox Lab!

Înscrie-te la atelierele INTERACTION,...

Dacă ești pasionat de film, reprezentant al societății civile, fie ești interesat…
Acord de parteneriat între Centrul Național Cinematografic (CNC) Moldova și Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR)

Acord de parteneriat între...

Marți, 27 iulie, directoarea Centrului Național Cinematografic (CNC) din Republica Moldova, Valentina…