The National
Film Centre
Of Moldova

Zilele Filmului Românesc merg în alte şapte oraşe în afara Chişinăului

Evenimentul de tradiţie Zilele Filmului Românesc (ZFR) va merge în acest an, în premieră, în alte şapte oraşe în afara Chişinăului, un număr record.

Astfel, publicul din Hânceşti (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie – 1 octombrie) şi Cahul (7-8 octombrie) va putea vedea, în proiecţii cu intrare liberă, câteva dintre filmele din selecţia ediţiei a noua a ZFR de la Chişinău, care se va desfăşura între 21 şi 24 septembrie.

“De mai mulţi ani mergem cu filme româneşti noi şi clasice, dar şi cu producţii pentru copii, şi în alte oraşe în afara Chişinăului. Ne dorim ca în acest fel cinematografia română să ajungă la cât mai mulţi oameni din Moldova, nu doar la publicul din capitală. În acest an, vom avea proiecţii în alte şapte oraşe, care se vor desfăşura în paralel sau imediat după cele de la Chişinău”, spun organizatorii ZFR.

Spectatorii din toate cele şapte localităţi vor putea vedea unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimul an, “Oameni de treabă” (2022), de Paul Negoescu, care a avut anul trecut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, iar în primăvara acestui an a câştigat mai multe premii la Gala Gopo, inclusiv trofeul pentru cel mai bun film.

Lungmetrajul îl are ca protagonist pe Ilie (Iulia Postelnicu), un poliţist de la ţară care își dorește un trai modest și confortabil, dar sfârșește prin a lua cele mai greșite decizii.

Nici din programul din acest an nu putea să lipsească un film pentru copii. Cei mici, dar şi părinţii şi bunicii lor vor putea să vadă, de asemenea în toate cele şapte oraşe, “Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie” (2021), de Andrei Huţuleac.

Mara, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, pornește într-o călătorie fantastică plină de năzuințe.

Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: “Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Un film pentru întreaga familie, inspirat din fapte reale şi care spune o poveste plină de peripeții, momente de umor, emoție și speranță.

În afara celor două filme, la Bălţi şi Cahul va mai putea fi văzut şi “Occident” (2002), debutul cunoscutului regizor Cristian Mungiu, care va fi invitatul special al ediţiei de la Chişinău a ZFR.

Occident” împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași săptămână, cu personaje ale căror trasee în viaţă se întretaie, se suprapun şi se condiționează, cel mai adesea mai presus de voința lor. Luci și logodnica lui, Sorina, sunt scoși afară din apartament și se trezesc în stradă. Tânăra decide atunci că e timpul să meargă la mormântul tatălui ei și să ceară un “semn”. O sticlă îi lovește în cap și ajung la un spital, ajutați de Jerome. Francezul devine astfel speranța Sorinei de a scăpa de sărăcie. Un alt fir urmărește povestea unei tinere și a mamei ei, care îi caută un soț. Italianul pe care îl găsesc are, la rândul lui, mai multe lucruri de ascuns.

Mai multe informaţii despre filme, întregul program şi spaţiile de proiecţie pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum şi pe site-ul zfrmd.ro.

ZFR este un eveniment organizat de către Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.

Parteneri: DACIN SARA, Arhiva Națională de Film Română, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Castel Mimi.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, casa de modă Raquette,

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, TV8, Tezaur TV, Moldova.org, Ziarul de Gardă , Ziarul Național, Realitatea / RLive, Agro TV, Unimedia, Dance FM, Ea.md, Deschide.md, Radio Chișinău, Radio Noroc.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Ședinta cu referire la lansarea Concursului de finanțarea a proiectelor cinematografice

Ședinta cu referire la...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, Centrul Național al…
ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI ASOCIAȚIILOR DIN DOMENIUL INDUSTRIEI CINEMATOGRAFICE

ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, invităm Uniunile și…