VEZI CINE SUNT CEI 5 MEMBRI AI COMISIEI DE EVALUARE A SCENARIILOR ÎN CADRUL CONCURSULUI DE FINANȚARE A PROIECTELOR CINEMATOGRAFICE, SESIUNEA 2024

Dosarele creative, depuse în prima etapă a Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2024, au fost evaluate de către cinci membri ai Comisiei de evaluare a scenariilor, profesioniști din domeniul cinematografiei.

Iată lista și scurte biografii ale membrilor Comisiei:

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film. Colaborează în special cu publicațiile Films in Frame și Ziarul Metropolis. Este, de asemenea, directorul artistic al Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara, selecționerul competițiilor de scurtmetraje de la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul de la Sfântu Gheorghe și al festivalului Zilele Filmului Românesc de la Chișinău.

Iulia Rugină a studiat regia de film și televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, continuând cu un masterat și un doctorat în cinematografie, finalizat în 2020, în cadrul aceleiași facultăți. A scris și regizat 12 scurtmetraje, printre care Captivi de Crăciun (2010) și Să mori de dragoste rănită (2014), trei lungmetraje, seria Love Building (2013, 2014) și Breaking News (2017), și o piesă de teatru, Neverland (2018). În 2021 a semnat regia pentru 6 dintre cele 8 episoade ale serialului Ruxx, produs de HBO Europe. În 2006 a înființat, alături de Ana Agopian și Oana Răsuceanu, Asociația Culturală Control N, ce are ca scop educația cinematografică și sprijinirea tinerelor talente în zona artelor performative. A fost activ implicată în educația cinematografică din postura de project manager și trainer în diverse proiecte în România și în afara ei. A lucrat, în cei 18 ani de carieră, cu neprofesioniști, copii, categorii defavorizate, minorități etnice, deținuți și dependenți de droguri. Timp de 10 ani a fost cadru didactic asociat și apoi lector universitar la catedra de Scenaristică – Filmologie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, continuând să activeze, în prezent, în domeniul consultanței de scenariu pe plan local și internațional. 

Olga Lucovnicova (Moldova, 1991) este o regizoare de filme documentare și o cercetătoare în domeniul studiilor cinematografice stabilită în Belgia. A câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 71, precum și Premiul Academiei Europene de Film, ediția 35, printre altele. Ultimul ei film, Obiectul 817, a avut recent premiera la Festivalul de Film Sundance din SUA. Pe lângă activitatea artistică, Olga lucrează la un proiect de cercetare care explorează intersecția dintre memorie, traumă și cinematografie în spațiul post-sovietic, proiectul fiind finanțat de Fundația de Cercetare Flandra din Belgia.

Marian Crișan, regizor, scenarist și producător de film. Născut pe 8 septembrie 1976, în Salonta, Bihor. Absolvent al Liceul Teoretic Salonta în 1993. Licențiat în Regie de Film și TV la UNATC București în 1999. Scrie și regizează Megatron – 2008, scurtmetraj care câștigă Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes, ediția 61, 2008. În 2010 debutează cu lungmetrajul Morgen, la ediția 63 a Festivalului de Film de la Locarno, câștigând Premiul Special al Juriului și Premiul Ecumenic. Morgen câștigă apoi mai mult de 15 premii internaționale și naționale printre care: premiul pentru Cel mai bun regizor și premiul FIPRESCI la ediția 51 a Festivalului Internațional de Film de la de la Salonic. Morgen a fost propunerea României pentru nominalizările pentru premiile Oscar 2012. În 2012, Rocker are premiera în secțiunea New Directors din cadrul Festivalului de Film de la San Sebastian, ediția a 60-a. În 2015, Orizont este proiectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film Tallinn Black Nights. Lungmetrajul Berliner a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, unde a primit Premiul Keen Eye al Federației Asociațiilor de Film din Rusia. Ultimul său lungmetraj, Warboy a fost lansat în 2023.

Otilia Babară este o regizoare din Moldova, în prezent stabilită la Bruxelles. Și-a făcut studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, și a absolvit programul de masterat European în film documentar DOCnomads. A regizat și produs scurtmetrajele Irene (2015), selectat la mai multe festivaluri internaționale și Femei pe pânză (2009), premiat la Astra Film Festival și Cronograf. Dragostea nu e o portocală este primul ei lungmetraj și a fost proiectat la festivaluri internaționale importante precum DokLeipzig, în Germania, și MoMa – Muzeul de Artă Modernă din New York. A fost premiat în cadrul Festivalului de Film Documentar de la Jihlava, Astra Film Festival, One World Romania și a obținut premiul pentru cel mai bun documentar la Tirana Film Festival. Este pasionată să-i observe pe cei care de obicei trec neobservați, iar prin filmele ei încearcă să scoată la iveală răni adânci ascunse în detalii.

Concursul de finanțare a proiectelor cinematografice este organizat de Centrul Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK