Ieri, 22.09.2022, la Artcor s-a încheiat a III-a zi din primul modul al Cursului de Script Editing organizat la inițiativa CNC Moldova în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Ambasada Suediei.
Pe parcursul celor 3 zile de mentorat s-au desfășurat câteva sesiuni colective și o sesiune individuală b2b cu fiecare proiect în parte.

Massimiliano Nardulli (mentor al Cursului)– „Pentru noi a fost o experiență foarte frumoasă și ne-a plăcut faptul că am reușit să aplicăm o metodologie diferită pentru acest curs. Participanții au descoperit noi posibilități de îmbunătățire a scenariului întrucât fiecare poveste a fost abordată colectiv. Consider că chiar dacă sunt niveluri diferite ale participanților, totuși fiecare dintre aceștia are ceva de spus.” Totodată, mentorul a menționat că prin acest curs Centrul Național al Cinematografiei le oferă oportunitatea cineaștilor să învețe cum să lucreze corect la un scenariu.

Iulia Rugină (mentor al Cursului) – „Este pentru prima dată când vin în Chișinău și fac contact cu atât de mulți cineaști din Republica Moldova la un loc. Aici am descoperit un grup de oameni extrem de pasionați și doritori să cunoască și să își dezvolte poveștile.” Totodată, Iulia Rugină a menționat că în cadrul sesiunilor a simțit energia și dorința participanților de a îmbunătăți nu doar proiectul personal, ci și proiectul celuilalt ceea ce crede că este cheia către dezvoltarea scenaristică dintr-o cinematografie.
Dima Stoianov: (participant al Cursului) „Cursul de Script Editing este unul foarte bun și foarte util pentru mine. Primul lucru care l-aș evidenția este că acest curs este unul foarte constructiv, pentru că deobicei la alte cursuri de script editing expertul vine și îți distruge materialul și te demotivează, aici însă cumva direcția a fost inversă, s-au punctat pilonii care funcționează și s-au dat careva direcții pe fiecare scenariu în parte (pe relații concrete, pe personaje etc.). Cursul este unul foarte binevenit pentru noi pentru că în acest moment noi intrăm în pre-producție și astfel reușim să îmbunătățim scenariul până intrăm în producție. Cred că Centrul Național al Cinematografiei neapărat trebuie să mai organizeze asemenea cursuri și să fie aplicabile în special pentru cei care au obținut finanțare, întrucât fiecare dorește ca să aibă un film cât mai bun.”

Călin Laur: (participant al Cursului) „În urma acestui Curs de editare a scenariilor am rămas cu impresii foarte pozitive ca prim pas în a face o analiză a scenariilor și de a învăța anumite tehnici. Am învățat cum să rescriem și să dezvoltăm scenariile.”
Totodată, ieri, a avut loc o sesiune de Networking în cadrul căreia au fost oferite grație parteneriatului dintre CNC și Proiectul Tehnologiile Viitorului diplome pentru proiectele selectate să beneficieze de:
1. Traducerea scenariilor în limba engleză.
2. Premii în valoare de 1500 de euro pentru proiectele selectate de către juriul internațional în cadrul PITCH-ului pentru participări la festivaluri sau la platforme internaționale de film.
3. Vouchere pentru producția de scurtmetraje pentru echipament de filmare în mărime de 1000 de euro.
Menționăm că participanții vor avea încă 2 module ale Cursului de Script Editing, unul dintre care se va desfășura în format online (în perioada octombrie – noiembrie) și altul în format fizic (la începutul lunii decembrie).
Pentru a afla proiectele care au fost selectate, dar și alte informații relevante, vezi articolul precedent aici.