Moldova
Film
Center

Repatrierea patrimoniului cinematografic național! Subiect discutat în cadrul unei întâlniri oficiale inițiate de CNC.

Recent, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Valeriu Jereghi a avut o întâlnire oficială cu președintele Comisiei Parlamentare pentru Cultură, Educație, Știință și Cercetare Adrian Lebedinschi, unde au discutat pe larg despre industria cinematografică autohtonă și cele mai stringente probleme cu care se confruntă cineaștii.

Valeriu Jereghi: „Este foarte important de specificat că au apărut aproape 40 de studiouri de producții private în țară, există o creștere sporită în ultimii trei ani iar atenția Parlamentului, Guvernului și a Președenției asupra renașterii filmului național este un fapt încurajator pentru noi, cineaștii”.

În cadrul reuniunii a fost abordat și un subiect important pentru cinematografia națională și anume repatrierea operelor cinematografice moldovenești din Arhiva Națională de Film din Federația Rusă. În contextul în care, arhivele studioului Moldova-Film și a altor instituții se află într-o stare deplorabilă. Filmele și materialele filmografice sunt păstrate în condiții necorespunzătoare pentru patrimoniul cultural.

CNC solicită respectuos implicarea tuturor structurilor de stat pentru repatrierea în format digitalizat a filmelor moldovenești, în patrimoniului cinematografic național.

Adrian Lebedinschi: „Având în vedere că toate filmele realizate în Republica Moldova de pe timpul existenței Uniunii Sovietice, sunt stocate astăzi în arhiva Federație Ruse, am apelat la specialiștii de acolo pentru ajutor. De îndată ce vom avea un feedback, vom putea găsi și soluția pentru digitalizarea lor”.

Mai multe detalii vedeți aici:

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
The Poor Dove a luat Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop 2021

The Poor Dove a...

The Poor Dove („Săracul Porumbel”), regizat de Călin Laur și produs de…
CNC Moldova își dorește mai multă cooperare pe internațional

CNC Moldova își dorește...

Centrului Național Cinematografic din Moldova își dorește o cooperare durabilă pe internațional…