The National
Film Centre
Of Moldova

Programul Festivalului „Zilele Filmului Românesc la Chișinău”, ediția a VIII-a

Un focus de trei filme dedicate marelui actor Dorel Vișan, două pelicule ale cineastei Malvina Urșianu, un masterclass oferit de criticul Magda Mihăilescu și mai multe scurtmetraje studențești de patrimoniu din arhiva UNATC (București) completează programul celei de-a VIII-a ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care va avea loc în perioada 22 – 25 septembrie la cinematografele Cineplex – Loteanu și Odeon.

Cu ocazia împlinirii a 85 de ani, ZFR îi dedică lui Dorel Vișan, un Focus de trei filme, unde acesta interpretează unele dintre cele mai importante roluri ale carierei sale impresionante.

Secțiunea va cuprinde următoarele filme:

  1. “Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), un film care a făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes. Dorel Vişan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorând în acelaşi timp problemele lor majore.
  2. “Iacob” (1988, regia Mircea Daneliuc). Dorel Vişan joacă un miner din Transilvania, bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Pentru interpretarea sa, actorul a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.
  3. “O lacrimă de fată” (1982, regia Iosif Demian), selectat de asemenea la Festivalul de la Cannes. Protagonistul interpretat de Dorel Vişan este un anchetator care investighează moartea suspectă a unei fete înecate într-un sat.

O altă secțiune tradițională a ZFR este Retro, dedicată filmelor clasice. Ediția din acest an o va omagia pe cineasta Malvina Urșianu (1927 – 2015), prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: „Trecătoarele iubiri” (1974) și „Întoarcerea lui Vlad Lăpușneanu” (1980).

Filmele vor fi introduse de către Magda Mihăilescu (critic), care va susține de asemenea un masterclass deschis publicului larg despre cinematografia română de ieri și de azi, despre importanța criticii de film și despre strălucirea marilor festivaluri.


ZFR continuă și în acest an parteneriatul cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din București, prin proiectarea unei noi serii de scurtmetraje studențești de patrimoniu, digitalizate recent în cadrul proiectului „Arhiva Activă”.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul ZFR va fi liberă.

Programul complet al ZFR, ediția a VIII-a:

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

La fel ca anul trecut, ZFR va merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România.
Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Ședinta cu referire la lansarea Concursului de finanțarea a proiectelor cinematografice

Ședinta cu referire la...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, Centrul Național al…
ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI ASOCIAȚIILOR DIN DOMENIUL INDUSTRIEI CINEMATOGRAFICE

ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, invităm Uniunile și…