Primul Director al CNC, decorat cu Ordinul Republicii

Primul director al Centrului Național al Cinematografiei, regizorul, Maestru în Arte și Artistul Poporului Valeriu Jereghi, a fost decorat, recent, de către președintele țării, cu cea mai înaltă distincție de stat “Ordinul Republicii”.

 

Evenimentul a avut loc la Președinție în cadrul unei ceremonii oficiale, unde au fost înmânate ordine și medalii pentru mai multe personalități din țară pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniile în care activează.

 

Valeriu Jereghi: ”Aportul propriu la dezvoltarea cinematografiei moldovenești, multiplele premii la forumuri și festivaluri internaționale oferite filmelor mele, aparțin Republicii Moldova.Vă mulțumesc”.

 

În activitatea sa de peste 50 de ani în domeniul cinematografiei, regizorul și scenaristul Valeriu Jereghi a realizat/prezentat filme oracol.

 

În filmografia cineastului, se regăsește lung metrajul de ficțiune “Și va fi…” – unul din filmele moldovenești care au ajuns în Selecția Oficială de la Cannes. Un alt film, semnat de Maestru, “Arrividerci” a fost vizionat și discutat de deputații din Parlamentul European de la Bruxelles fiind cel mai ovaționat film. Este autorul a 11 filme aristice și a peste 100 de documentare.

 

Maestrul este laureat al mai multor premii de la foruri și festivaluri internaționale cinematografice, care au adus un plus de valoare imaginii Republicii Moldova, continuându-și și astăzi activitatea în cadrul unui proiect internațional de amploare.

 

A deținut funcția de primul director al Centrului Național al Cinematografiei, instituție lansată acum patru ani sub egida ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
«Молдавское кино пытается доказать, что имеет право на жизнь», interviu cu directorul CNC Moldova, Valentina Iusuphodjhaev

«Молдавское кино пытается доказать,...

Un interviu marca Newsmaker cu Directorul CNC Moldova, Valentina Iusuphodjaev, realizat de…
Dubla premiere a regizorului Dumitru Grosei la World Independent Cinema Awards WIKA, New York 2021

Dubla premiere a regizorului...

Regizorul Dumitru Grosei a câștigat două premii la Festivalul World Independent Cinema…