La final de an, facem totalurile!

Un an productiv și multe activități diverse pentru CNC și cinematografia națională, cu multe realizări frumoase, dar și cu unele restanțe.

Dintre realizările extrem de importante, menționăm ratificarea Conventiei europene pentru protejarea patrimoniului audiovizual – o aliniere la filosofia și valorile europene pentru conservarea și protejarea arhivelor de film. După zece ani de la adoptarea Legii cinematografiei în RM, am reușit să promovăm, într-un final, Regulamentul de funcționare a Arhivei naționale de film. Ambele documente sunt extrem de importante pentru un stat care are grijă de memoria colectivă, iar adoptarea acestora impune o serie de activități și pași concreți, precum crearea depozitului unic și a cinematecii de film – tema de acasa pentru anul care vine.

Registrul Cinematografiei – un alt act normativ și o altă restanță de 10 ani, necesar pentru piața distribuției de film pe teritorilul RM și pentru publicul spectator autohton, a fost elaborat și agreat in redacție finală, iar promovarea acestuia o anticipăm pentru primele două luni ale anului care vine.

Un buget mai mare pentru producția de film și 14 proiecte cinematografice finanțate în acest an, dintre care 5 coproducții, 2 filme de ficțiune lungmetraj, 3 documentare lungmetraj, 3 scurmetraje, 1 dezvoltare de proiect.

A fost activat programul cash-rebate și primul beneficiar al programului a accesat suportul financiar.

Viața festivalieră a devenit in acest an mai diversă și mai animată. Am susținut evenimentele  îndrăgite de public precum Zilele Filmului Românesc la Chișinău, Moldox – Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbarea Socială, Seri de Cronograf. Pentru al doilea an consecutiv suntem parte a Lunii Fimului European. Am salutat, în calitate de partener, revenirea TIFF în RM, dar și o nouă initiațivă locală – Cinemai, care sperăm să devină un eveniment anual.

Alături de Gala Uniunii Cineaștilor și Festivalul de Film Studențesc Debut am celebrat și premiat cele mai importante realizări cinematografice recente din Republica Moldova.

Premiul CNC Tribut din acest an a fost decernat compozitorului Eugen Doga în cadrul Galei Cineaștilor.

Premiul CNC Junior i-a fost acordat lui Ion Zaluceanu, director de imagine, în cadrul Festivalului Debut.

Am fost alături de Zilele Europene ale Culturii Evreiești pe partea de film și vom rămâne în continuare partenerii acestei eveniment.

Cu susținerea CNC, 10 cineaști au beneficiat de mobilitate în cadrul unor evenimente din industrie precum EFM Berlinale, Thessaloniki IDFF, Sunny Side of the Doc, FID Marseille, Crosing Borders Film Lab, Foley FIim Festival, Leuven Film Festival.

Vizibilitatea pe international o promovează si cineastii, dar si filmul. Din cele mai importante evenimente de promovare a filmului autohton mentionam Mostra da Cinema da Moldavia în São Paulo, Brazilia, Festivalul Filmului European, Viena, Austria, Cineclubul Francofon de la Vilnius, Lituania, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj de la Kutaisi, Georgia.

Ediția a doua a forumului internațional CinemaHora sub genericul Film 360°, a adunat 50 de invitați internaționali și 100 locali, și devine o platformă de dezvoltare profesională și networking utilă și vizibilă la nivel international.

Pentru studenții AMTAP, CNC a facilitat intalniri de valoare cu reprezentanți ai industriei internaționale de film –  Mariette Rissenbeek, producătoare de film, fostă directoare Berlinale, Jakob Hogel, lector Școala Daneză de Film și Vitaly Mansky, regizor, dar și o primă ediție a Film O’Clock International Festival.

Atelierul de dramaturgie cinematografică LitFilm și-a încheiat prima ediție, desfășurată în perioada 2023-2024, prin premierea celor mai bune scenarii de film adaptate după operele de proză contemporană ale autorilor din RM.

Pentru prima oară Republica Moldova, datorită parteneriatului cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, fost prezentă cu stand de țară la European Film Market de la Berlinale, unul din marketurile de top din industria de film.

Pe plan international, menționăm TIFF, WEMW Trieste și Festivalul de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand – evenimente consacrate din industria de film internațională unde am fost parteneri de încredere pe parcursul ultimilor ani și vom ramane in continuare.   

Am stabilit parteneriate noi, care cu siguranșă se vor materializa pe parcursul anului viitor  – Festivalul Internațional de Film de la Odesa, Les Films de Cannes à Bucarest, EAVE Change Workshop, Arhiva Națională de Film – Institutul Audiovizual și Asociația Cineaștilor din Polonia – Uniunea Autorilor și Producătorilor din Audiovizual.

Dintre succesele cineaștilor, remarcăm premierele mondiale ale filmelor Loc sub soare (r. Vlad Bolgarin) la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai și Fără suflet (r. Anja Kreis) la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, două festivaluri de clasa A. De asemenea, proiectul Pionul lui Lenin a lui Dragoș Turea a obținut un premiul de 5000 de euro la WEMW Trieste, dar și o finanțare importantă din partea CNC România; Ion Gnatiuc și Raisa Răzmeriță – selecție la Docu Rough Cut și WEMW 2025, secțiunea Last Stop Trieste; Sergiu Scobioală – premiul pentru Serial TV la Heart of Europe, Polonia; Grigore Bechet – Premiul Publicului pentru filmul Alive in Mo…, prezentat în premieră în România la Festivalul Filmului European, București; Sergiu Cumatrenco, selecție la Short Film Market Clermont-Ferrand, Franța; filmul Umbra războiului (r. Nicolae Mafteuță, Tatiana Beșliu, Doy Romanța Dochițan, Ghena Moroșanu) selectat la Thessaloniki IDFF; Mădălina Grosu, Kristina Jacot, Vlad Bolgarin, Diana Rusu, Ion Gnatiuc, Gheorghe Galbura și Alina Guțu – participanți la Meeting Point Vilnius/KinoPavasaris, secțiunea Talents Point; Oleg Condrea – premiul Best Short Drama Screenplay/Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, dramă, la Festivalul Internațional de Film Independent Cannes 7th Art Awards, Eugen Marian – selecție I Have Got to Tell You Something, competiția oficială, Short Films, Valencia International Film Festival; Pavel Braila – selecție la Baltic Sea Docs, Vlad Bolgarin și Lucia Lupu – selecție proiect Varga/Slash la MIDPOINT Shorts 2024-2025, Brno, Cehia.

Anul 2025 sperăm să ne aducă un cinematograf public, un Fond al cinematografiei funcțional și sustenabil, crearea depozitului unic pentru Arhiva de film și a cinematecii, multe premiere și o comunitate de cineaști în continuă creștere și dezvoltare.

Prin aceste inițiative, ne propunem să consolidăm cinematografia ca un pilon cultural al Republicii Moldova, să atragem noi talente în industrie și să creăm o platformă sustenabilă pentru poveștile care reflectă identitatea, valorile și aspirațiile întregii societăți.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK