Întâlnire oficială cu președinta Senatului României – Gorghiu Alina – Ștefania

Astăzi, în incinta Centrului Național al Cinematografiei am avut onoarea să o avem ca oaspete pe Gorghiu Alina – Ștefania, președinta Senatului României. În cadrul întrunirii a participat și doamna Gherman Doina (deputată în Parlamentul Republicii Moldova și președinta Comisiei politică externă) și domnul Afrasinei Narcis (director adjunct ICR Chișinău).

În cadrul întrunirii oficiale a fost manifestată intenția și dorința autorităților României de a acorda expertiză și suport în reformele domeniului cinematografic din Republica Moldova.

Directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev, a menționat că România are un model funcțional de mecanism extrabugetar de finanțare a cinematografiei, dar și un succes remarcabil al filmului românesc pe internațional care a adus plus valoare țării și spiritualității românești.

La rândul său, Alina- Ștefania Gorghiu, președinta Senatului României, a încurajat intenția CNC pentru crearea Fondului Cinematografic și a menționat faptul că inevitabil vom ajunge să implementăm directivele europene în acest proces. Dna Gorghiu a mai împărtășit și din experiența României în identificarea surselor de formare a Fondului Cinematografic.

Președintă Comisiei politică externă a Parlamentului, Doina Gherman, și-a exprimat suportul și deschiderea pentru implicarea în procesul de realizare a Fondului Cinematografic și a reiterat faptul că există voință politică pentru susținerea domeniului cinematografic.

Domnul Narcis Afrasinei, director adjunct ICR Chişinău a subliniat importanța cooperării și apropierii acestui domeniu dintre Moldova și România. De asemenea, dl Afrasinei și-a arătat deschiderea având și experiență în Administrația Fondului Cultural Național din România, de a veni cu expertiza și asistență tehnică pentru implementarea unui astfel de mecanism în Republica Moldova.

Dna Iusuphodjaev a salutat interesul acordat față de domeniul cinematografiei a oficialităților din România față de următoarele subiecte: – Asistență de implementare în scopul de a apropia legislația în domeniul cinematografic cu cea românească. – Asistentă tehnică și expertiză pentru creazrea fondului cinematografic. – Producții cinematografice între România și Republica Moldova pe subiecte comune, crearea unui fond aparte în acest sens. – Arhiva Națională de Film.

Urmează să continuăm procesul de ajustare a cadrului legal pentru crearea fondului cinematografic în cadrul grupului de lucru inițiat pe linie parlamentară.

Cinematografia autohtonă este în plin proces de reformare și ajustare la standardele europene, iar oportunitățile sunt pe măsura provocărilor. Succesul lor este posibil doar prin consolidarea eforturilor și susținerii reciproce. Filmul românesc se bucură de atenția internațională, fiind apreciat la numeroase festivaluri internațional. Astfel, este un exemplu de perseverență și rezultate obținute pentru aspirațiile filmului autohton.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK