Moldova
Film
Center

Industria Cinematografică Națională un OBIECTIV COMUN!

Directorul Centrului Național al Cinematografiei Valeriu Jereghi, șeful Direcției Arte și Industrii Creative, MECC Orest Dabija și producătorul Sergiu Pascaru au fost invitații Danei Ciobanu la emisiunea Obiectiv Comun de la TVR Moldova, difuzată la data de 22 noiembrie curent, unde au vorbit despre activitatea cinematografică în Republica Moldova.

Valeriu Jereghi: Cinematografia se dezvoltă în Moldova însă doar de cineaști depinde relansarea ei atât la nivel național cât și mondial. Prin prisma mai multor proiecte de dezvoltare lansate de CNC, cum ar fi organizarea unui nou sistem de proiecții de film în spații deja existente ca teatrele și casele de cultură – acum vom avea șansa de a aduce cinematografia autohtonă și internațională în întreaga țară; implementarea în domeniul cinematografiei a sistemului Cash Rebate care este un pas enorm în dezvoltarea industriei și identității culturale dar și aderarea la Eurimages, organizație care încurajează cooperarea între profesioniștii stabiliți în diferite țări – Centrul are misiunea de a dezvolta asemenea proiecte doar în comun cu Guvernul, Parlamentul și Președenția.

Orest Dabija: Dezvoltarea pe care o avem în ultimii ani în domeniul cinematografiei nu trebuie să depindă doar de bugetul alocat din partea statului. Există niște instrumente mici dar cu impact mare cum ar fi sistemul Cash Rebate, investițiile străine, programele internaționale ca Europa Creativă, Eurimages și având producători maturi și experimentați, ei pot profita de aceste instrumente ca să avem o industrie cinematografică de nivel internațional.

Sergiu Pascaru: Toate casele de producție care au apărut pe piață este meritul Centrului Național al Cinematografiei. Centrul a scos din umbră și tineri cineaști entuziaști cu scenarii bune.

Emisiunea întreagă o puteți vedea aici:

PROIECTE DE FINANŢARE A CINEMATOGRAFIEI

PROIECTE DE FINANŢARE A CINEMATOGRAFIEI

Опубликовано TVR Moldova Пятница, 22 ноября 2019 г.
Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
The Poor Dove a luat Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop 2021

The Poor Dove a...

The Poor Dove („Săracul Porumbel”), regizat de Călin Laur și produs de…
CNC Moldova își dorește mai multă cooperare pe internațional

CNC Moldova își dorește...

Centrului Național Cinematografic din Moldova își dorește o cooperare durabilă pe internațional…