”Documentarul, pentru că eu m-am născut în carne, sânge, oase, sudoare și lacrimi”.

”Documentarul, pentru că eu m-am născut în carne, sânge, oase, sudoare și lacrimi”, așa a răspuns Vlad Druc, Profesor la AMTAP la întrebarea „De ce anume film documentar?”, subiect discutat între cineaștii documentariști, reprezentanți mass-media și alți doc-goers, la prima conferință de film documentar „Hai cu Doc!”.

„Hai cu Doc!” este un concept al Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova (CNC), realizat în parteneriat cu Asociația Companiilor de Creație (COR) și cu susținerea partenerilor USAID, Suedia și UK. Conferința a avut loc în perioada 29-30 septembrie 2021 în Centrul Industriilor Creative Artcor.

La deschiderea conferinței a venit cu un cuvânt de salut Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a asigurat participanții că Ministerul Culturii va depune toate eforturile necesare pentru ca producția cinematografică din Republica Moldova să prospere și va asigura mecanismele de susținere, inclusiv prin crearea fondului cinematografic: “Sunt nespus de bucuros să mă aflu printre cineaști, acolo unde mă simt ca în familie, și că astfel de evenimente, unde se discută despre dezvoltarea filmului documentar au loc la Chișinău.”.
John Riordan, șef adjunct al USAID Moldova: “USAID alături de Suedia și UK, susțin de mai bine de 5 ani dezvoltarea sectorului creativ, pentru a oferi oportunități de joburi ce valorifică potențialul creativ al tinerilor din Republica Moldova și a contribui la dezvoltare economică prin monetizarea culturii și exportul de produse creative”.

”Ne propunem organizarea periodică a evenimentelor dedicate dezvoltării filmelor autohtone și având în vedere susținerea statului și a partenerilor, nu vom mai avea scuze de a nu face film în Republica Moldova.” spune Valentina Iusuphodjaev, directoare CNC. La rândul său, Vasile Braga a menționat: „Am asistat la un prim eveniment de tip B2B pentru filmul documentar din Moldova. Asociația COR consideră drept esențial conectarea producătorilor de film la rețeaua de distribuție globală, totodată schimbând paradigma de monetizare a documentarului.”, a menționat Vasili Braga, directorul COR.

Cele 2 zile de eveniment au adunat 8 speakeri din R. Moldova, România, Rusia, Marea Britanie și SUA. Cel care a spart gheața a fost Alexander Nanau regizorul de film, nominalizat la două premii Oscar cu documentarul „Colectiv”. Au urmat Alexandra Likhacheva și Anna Shalashina, câștigătoare la Transilvania Pitch Stop 2020. La ultima prezentare, participanții au avut posibilitatea să afle parcursul artistic al regizoarei Olga Lucovnicova, discurs care s-a încheiat cu vizionarea exclusivă a scurtmetrajului într-un format închis.

A doua zi a festivalului a prezentat oportunități reale pentru regizorii și producătorii din Moldova pentru a accesa fonduri de producere, promovare și distribuire a filmelor documentare. Participanții au urmărit prezentările Irenei Taskovsky, fondator Taskovski Films Network, companie mondială de vânzări și producție din Londra, cu filiale în toată Europa, Nataliei Arshavskaya, commissioning editor la Current Time TV, SUA, care supraveghează achiziția și coproducția celor mai bune documentare mondiale pentru Realnoye Kino (Real Cinema) și Victoria Belopolsky, Director ArtDocFest, cel mai influent festival rus de documentare.

Participanții s-au arătat mulțumiți de desfășurarea evenimentului. „Cineaștii de la noi au nevoie de evenimente de comunitate care să ne aducă împreună, în primul rând pentru a crea contacte importante pentru coproducții, dar în special pentru a deschide accesul spre piețe și platforme internaționale care să asigure viața filmului după etapa de producere.” a confesat tânărul regizorul Vadim Tristan Belocur.
Conferința “HAI CU DOC” a fost dedicată specialiștilor din industria creativă, regizorilor, producătorilor și distribuitorilor de film și are scopul de a promova domeniul de producție de film documentar. Trendul global arată o creștere a cererii de conținut audiovizual consumat de către populație pe platformele digitale precum Netflix, HBO și Amazon Prime. Totodată, filmele documentare se regăsesc printre preferințele de consum, ceea ce duce la creșterea cererii și a bugetelor dedicate nișei de documentare.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK