The National
Film Centre
Of Moldova

Directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev a participat la Masa Rotundă „Vrem Fond – avantajele creării unui fond cinematografic național ”

Astăzi, 25.08.2022, Directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev, a participat la Masa Rotundă „Vrem Fond – avantajele creării unui fond cinematografic național ” organizată în cadrul Festivalului Moldox, aflat la cea de-a 7-a ediție.

Valentina Iusuphodjaev, directoarea Centrului, a expus viziunea CNC-ului asupra chestiunii abordate:

„Problema sectorului cinematografic este:

  1. Dezincronizarea cu piața europeană și internațională;
  2. Incompatibilitatea și disfucționalitatea mecanismului de finanțare a producției de film;
  3. Mecanismul în forma actuală de finanțare a cinematografiei este unul ineficient;
  4. Necesitatea existenței unei garanții de finanțare adecvată a cinematografiei indiferent de contextul politic sau prioritățile guvernării.”

Totodată, Valentina Iusuphojdaev, directoarea CNC, a subliniat că o abordare modernă, europeană ar putea pune bazele unei industrii cinematografice competitive. Cinematografia înseamnă:

  1. Programe multianuale- realizarea unui film înseamnă un ciclu în mediu de 3 ani.
  2. Sprijinul producției de film trebuie văzut ca investiții ținând cont de efectul multiplicativ al filmului, impactul acestuia asupra altor domenii precum: turismul, horeca, etc.; crearea instantanee a locurilor de muncă; stoparea exodului de tineri, precum și alte beneficii economice.
  3. Filmul este cel mai facil, de impact, mod de a garanta libertatea expresiei – una din valorile europene fundamentale.
  4. Conștientizarea importanței filmului ca instrument de creare a unei identități culturale.

Centrul a analizat diverse modele de finanțare europene a cinematografiei, mai mult decât atât, a identificat potențiale surse și modalități de finanțare a cinematografiei autohtone, funcționalitatea cărora poate fi asigurată doar prin modificarea cadrului legal.

Organizatorii evenimentului „Fondul de Film este un instrument vital pentru dezvoltarea industriei cinematografice locale și atragerea co-producțiilor internaționale. Crearea acestuia va facilita evoluția unui mediu funcțional pentru producătorii autohtoni”

În urma discuției s-a explicat că marea provocare a prezentului nu constă în lipsa specialiștilor sau a proiectelor de film, ci în insuficiența finanțării și a unui sistem solid de funcționare.

Promovarea industriei cinematografice, prin diversitatea ei, indiferent de gen sau formă de exprimare este un pas important ca aceasta să devină o carte de vizită la nivel național cât și la nivel internațional.

La final, participanții și-au luat angajamentul să creeze un grup de lucru pentru crearea Fondului Cinematografiei.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Ședinta cu referire la lansarea Concursului de finanțarea a proiectelor cinematografice

Ședinta cu referire la...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, Centrul Național al…
ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI ASOCIAȚIILOR DIN DOMENIUL INDUSTRIEI CINEMATOGRAFICE

ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, invităm Uniunile și…