Directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev a participat la Masa Rotundă „Patrimoniul filmului documentar moldovenesc și importanța arhivelor”

Centrul Național al Cinematografiei a participat la Masa Rotundă „Patrimoniul filmului documentar moldovenesc și importanța arhivelor” organizată în cadrul Festivalului Moldox, aflat la cea de-a 7-a ediție.

Problema digitalizării și conservarea arhivelor de film, mecanismele de înregistrare și depozitare a materialului video , dar și crearea unei cinemateci au fost puncte de reper a discuției.

Organizatorii și-au propus ca urmare a Mesei rotunde să răspundă la următoarele întrebări: 

  1. Care este situația Arhivei Naționale de Film din Moldova? 
  2. Cum putem contribui la salvarea peliculelor? 
  3. Cine se face responsabil dacă ele se uzează și nu mai pot fi digitalizate? 

Animarea arhivelor cinematografice a devenit un trend, însă stocarea informațiilor foto și video despre trecutul nostru reprezintă mai mult decât o activitate „la modă”. Industria cinematografică a ajuns la puțin peste centenarul existenței, iar mecanismele de înregistrare și depozitare a materialului video s-au schimbat drastic în timp.

Dumitru Grosei, producător, a făcut o incursiune complexă, în ceea ce reprezintă starea și situația Arhivei Naționale de Film din Moldova.

În cadrul mesei rotunde, Valentina Iusuphodjaev, directoarea CNC Moldova, a menționat că Centrul a realizat un prim pas în cartografierea Arhivei prin adunarea și crearea unei baze de date a tuturor titlurilor existente de film. Totodată, doamna directoare, a vorbit și despre inexistența unui cadru legal de funcționare a Arhivei.  

În cadrul întrevederii au fost prezenți cineaști, CNC și Catedra Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Publice (AMTAP). 

La final, au fost definite câteva acțiuni ce urmează a fi întreprinse pentru a începe soluționarea problemelor menționate anterior printre ele fiind – crearea unui grup de lucru format din reprezentanții instituțiilor avizate, Ministerul Culturii, cineaști și CNC care vor elabora împreună un plan de acțiuni și o strategie funcțională.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK