Convenția Consiliului Europei pentru protecția Patrimoniului Audiovizual, semnată de R. Moldova la Strasbourg

CENTRUL NAȚIONAL AL CINEMATOGRAFIEI DIN MOLDOVA (CNC) este încântat să anunțe că ieri, la Strasbourg, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei în persoana Ambasadoarei Daniela Cujbă,  a semnat Convenția Consiliului Europei pentru protecția Patrimoniului Audiovizual și Protocolul acesteia. 

Procesul a fost demarat la finele anului trecut la inițiativa CNC. Grație unei colaborări active și eficiente cu Ministerul Culturii, rezultatele au fost obținute în termeni restrânși. 

Scopul fundamental al acestei convenții este de a asigura protecția patrimoniului audiovizual european în calitate de formă de artă și de înregistrare a trecutului nostru. Prin intermediul colecțiilor de materiale audiovizuale, această convenție recunoaște importanța deosebită a patrimoniului nostru cultural, oferindu-i statutul cuvenit atât ca formă distinctă de expresie artistică, cât și ca mărturie autentică a istoriei noastre.

Semnarea Convenției va contribui la sporirea diversității culturale, promovarea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor naționale pe plan international, dar și la poziționarea Republicii Moldova în calitate de țară cu un patrimoniu cultural și audiovizual distinct, recunoscut și apreciat la nivel internațional. Acest act  va consolida imaginea Moldovei ca un actor cultural activ și responsabil în comunitatea internațională, aducând în prim-plan contribuțiile semnificative ale țării la diversitatea culturală europeană.

Semnarea Convenției servește drept catalizator pentru creșterea producției locale de conținut audiovizual, sprijinind astfel dezvoltarea creatorilor autohtoni. Acest lucru ar contribui la diversificarea economiei și ar stimula inovația în sectorul cultural, generând venituri suplimentare și consolidând poziția Republicii Moldova pe harta industriei creative europene.

În plus, promovarea patrimoniului audiovizual înseamnă creșterea atracției turistice a Republicii Moldova.

Prin semnarea și ulterioara ratificare de către Parlamentul Republicii Moldova a acestei convenții, țara noastră își asumă angajamentul ferm de a adera la standardele internaționale pentru protecția și promovarea patrimoniului audiovizual.

Centrul Național al Cinematografiei, alături de Ministerul Culturii, de a cărui susținere s-a bucurat în acest demers important, apreciază semnarea acestei convenții ca o expresie a voinței statului moldovean de a contribui activ la conservarea moștenirii culturale europene și de a se alinia la practicile eficiente în domeniul gestionării materialelor audiovizuale. Părțile prezentei Convenții sunt statele membre ale Consiliului Europei.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK