The National
Film Centre
Of Moldova

Comunicatul Consiliului Centrului Național al Cinematografiei privind insinuările apărute în spațiul public pe marginea deciziei de finanțare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2022

Consiliul Centrului Național al Cinematografiei se arată nedumerit de expunerile apărute recent pe marginea nefinanțării proiectului Conștiința. Constatăm cu regret că nu toți aplicanții au luat cunoștință cu prevederile Regulamentului de finanțare a cinematografiei, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 846 / 2015, cu modificările ulterioare.

În acest sens, comunicăm că proiectul Conștiința nu se afla pe locul II, așa cum se tirajează, fapt confirmat inclusiv prin rezultatele atribuite pe fiecare etapă a concursului și punctajul final obținut, publicate pe site-ul www.cnc.md, la care toți au acces.

Mai mult, potrivit pct. 70 din Regulament, un producător poate beneficia de finanțare pentru maximum 2 proiecte. Proiectul Conștiința este unul din cele 3 proiecte considerate pentru finanțare de către Consiliu, ale cărui producător este Sergiu Pascaru, (celelalte două – Suflete curate și În căutarea cailor pierduți). Așa precum s-a procedat și în alte cazuri producătorului i s-a propus să ia o decizie în acest sens privind proiectele aprobate spre finanțare,or, Consiliul, acordă finanțare în limita mijloacelor financiare disponibile, ținând cont inclusiv de necesitatea de a oferi șansa altor producători să-și realizeze proiectele. Respectiv, producătorul Sergiu Pascaru a refuzat la proiectul Conștiința, fapt confirmat prin demers oficial semnat și ștampilat de către acesta. Astfel, toate întrebările le puteți adresa producătorului Dvs. care și-a asumat această decizie.

Considerăm nedemne expunerile pe marginea procesului de desfășurare a Concursului, or, în acest an, asigurarea unui nivel corespunzător de transparență și corectitudine a fost o prioritate. Mai mult, datorită eforturilor conjugate ale Centrului și ale Ministerului Culturii s-a reușit majorarea bugetului pentru finanțarea proiectelor cinematografice.

În contextul altor întrebări, reiterăm – Consiliul a distribuit resursele financiare ținând cont de punctajul acumulat, fezabilitatea proiectelor, modul de derulare a contractelor anterior încheiate între Centru și producătorul proiectului cinematografic, volumul alocaților disponibile raportate la cerințele proiectelor.

Totodată aducem la cunoștința participanților că în temeiul Cap. IV al Regulamentului de finanțare (HG 846/2015) pot uza de dreptul său de contestare.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Ședinta cu referire la lansarea Concursului de finanțarea a proiectelor cinematografice

Ședinta cu referire la...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, Centrul Național al…
ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI ASOCIAȚIILOR DIN DOMENIUL INDUSTRIEI CINEMATOGRAFICE

ÎN ATENȚIA UNIUNILOR ȘI...

În contextul lansării Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice, invităm Uniunile și…