Centrul Național al Cinematografiei (CNC), pentru al doilea an consecutiv, a participat cu un stand de țară la European Film Market (EFM) 2025, care a avut loc în perioada 13-19 februarie 2025, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin.
CNC, pentru a asigura mobilitatea artistică și crearea de noi parteneriate, a sprijinit în acest an participarea a 6 case de producție din Republica Moldova – Aesthetic Media (Felicia Plămădeală, producătoare), OWH Studio (Elena Vatamanu-Mărgineanu, regizoare), Symbol Media (Arcadie Plăcintă, producător), YOUBESC (Olga Harabajiu, producătoare), Ana Gurdiș (regizoare, producătoare), Shepherd Company (Sergiu Scobioală, producător).
La EFM au fost prezenți și producătorii Ion Gnatiuc (HaiDOC Productions) și Sergiu Cumatrenco (YOUBESC).
Centrul Național al Cinematografiei a avut o serie de întâlniri cu organizații profesioniste și platforme de dezvoltare a proiectelor cinematografice, în vederea unor colaborări ulterioare – Olsberg SPI (o importantă companie de consultanță din domeniul audiovizualului – discuție despre strategia de dezvoltare a industriei de film din RM), Sheffield Docs (festival și platformă de documentar din Marea Britanie), DOK Leipzig (festival și platformă de industrie de referință pentru filmul documentar), Fundația Cinematografică din Armenia, creată recent, UP Hub Group Ucraina (organizație formată din producători internaționali, dedicată coproducției internaționale), CineLab Kodak România, Headline Management Agency, România, Marche du Film Cannes, Trans Perfect Media, Suedia, OLFI (bază de date de finanțare publică a filmului și TV).
Directoarea CNC, a participat la ședința Best Practice Exchange (BPX), un forum de dezbateri între liderii fondurilor de film din întreaga lume, care are loc pe parcursul anului în cadrul celor mai mari festivaluri internaționale de film precum Berlinale, Cannes, San Sebastian și unde sunt abordate subiecte de actualitate din industrie. În cadrul dezbaterii BPX s-a abordat subiectul impactului finanțării publice a filmului în contextul domeniului audiovizual actual (Public Film Funding in a new audiovisual world).
CNC a avut pe agenda din acest an ca prioritate tehnologia IA și dezvoltarea Arhivei de Film, astfel a participat la o serie de paneluri pe subiecte precum impactul inteligenței artificiale în industria de film și divertisment, rolul arhivelor de film și tehnici de pitching, organizate de EFM (AI in the audio-visual sector: Innovation, Ethics, Democratic Values; Art of the Prompt Empowering Creativity: Responsible AI in the Entertainment Industry; Archival Filmmaking: Dismantling the Construction of the Past).
Printre acțiunile de pe agenda delegației RM se înscriu și semnarea a două memorandumuri de colaborare, care să faciliteze coproducțiile și acțiuni comune în vederea dezvoltării resurselor țărilor cu capacitate mică de producție, dar și cooperarea pe schimb de bune practici și expertize. Astfel, pe 16 februarie a.c., am semnat un Memorandum de colaborare între CNC Moldova și Centrul de Film din Muntenegru, memorandum semnat de către directoarea CNC, Valentina Iusuphodjaev și directoarea Film Center Montenegro, Aleksandra Božović, iar în data de 18 februarie 2025 – un Memorandum de cooperare între CNC Moldova și Agenția de Film din Azerbaijan, semnatari – Valentina Iusuphodjaev și directorul ARKA Azerbaijan, Orkhan Sadiqov. Totodată, fost reiterată continuarea negocierilor pentru semnarea Acordului de Coproducție dintre Israel și Republica Moldova, planificată pentru prima jumătate al acestui an.
Participarea Moldovei la EFM oferă o oportunitate valoroasă de integrare în industria cinematografică internațională, promovând filmul autohton peste hotare și evidențiind resursele țării – de la posibilitățile de coproducție și programul cash rebate, până la climatul investițional, locațiile de filmare și mediul de afaceri. Totodată, evenimentul facilitează stabilirea de conexiuni și parteneriate internaționale, precum și schimbul de bune practici.