CENTRUL NAȚIONAL AL CINEMATOGRAFIEI ANUNȚĂ REZULTATELE CONCURSULUI DE FINANȚARE A PROIECTELOR CINEMATOGRAFICE, SESIUNEA 2024

CNC a finalizat procesarea dosarelor depuse la concursul de finanțare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2024. Concursul are loc în două etape, în primă fază fiind depuse 31 de dosare.  24 din ele s-au calificat pentru etapa a doua. 

În prima etapă au fost evaluate scenariile de către o comisie de evaluare internațională, care a punctat pe o scară de la 1 la 10 calitatea acestora,  în funcție de categoria proiectelor. Membrii Comisiei de evaluare în acest an au fost regizori și producători de film din România și R. Moldova, precum Olga Lucovnicova, Marian Crișan, Ionuț Mareș, Iulia Rugină și Otilia Babără.

A urmat prezentarea publică a proiectelor, în cadrul unui pitch, unde atât participanții la concurs, cât și publicul larg, au avut posibilitatea să ia cunoștință în mod expres cu proiectele înscrise în concurs. Juriului de evaluare a prezentării publice a proiectelor, a fost compus din producătoare de film cu vaste cariere în domeniu. E vorba de Helle Hansen vid Neyst (Danemarca), Noemi Schory (Israel) și Iuliana Tarnovețchi (România).

Pitchul a fost inițiată de CNC acum trei ani, pentru o mai bună developare a proiectelor cinematografice cu potențial.

CNC publică pe site rezultatele primei etape, pe care  le puteți consulta aici: 

Rezultate scenarii: https://cnc.md/rezultate-scenarii-2024/

Rezultate pitch: https://cnc.md/rezultate-pitch-2024/

Rezultate totale etapa I: https://cnc.md/rezultate-etapa-i-2024/

În a doua etapă a Concursului sunt evaluate succesele și performanțele regizorului și ale producătorului, conform activității anterioare, ținând cont și de selecțiile și premiile la festivaluri internaționale și succesul la public.

În acest an, bugetul disponibil pentru susținerea proiectelor cinematografice este în valoare de 8 300 000 de lei. Decizia de finanțare este luată de Consiliul CNC în funcție de rating-ul proiectelor, plafoanele stabilite pe fiecare categorie de proiecte și angajamentul producătorilor față de CNC, în limita bugetului disponibil

Rezultatele detaliate ale etapei a II-a le găsiți aici: https://cnc.md/rezultate-etapa-ii-2024/

Calitatea concursului a crescut datorită modificărilor la Regulamentul concursului, precum și sprijinului partenerilor de dezvoltare: Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. De asemenea, le mulțumim partenerilor de la Biblioteca Onisifor Ghibu din Chișinău, unde s-a desfășurat prezentarea publică a proiectelor din cadrul primei etape a concursului.

Astfel, în lista câștigătorilor din acest an se găsesc 10 proiecte, dintre care: 4 coproducții (lungmetraje de ficțiune), 3 lungmetraje (1 documentar, 2 filme de ficțiune), 2 scurtmetraje și 1 proiect aflat în dezvoltare.

Rezultate finale/Rezultate finale pe categorii de proiecte: https://cnc.md/rezultate-finale-2024/

Sesiunea de finanțare a proiectelor cinematografice a fost finanțată din bugetul de stat și a avut loc în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și Biblioteca Onisifor Ghibu din Chișinău.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK