Centrul Național al Cinematografiei a publicat rezultatele pentru prima etapă a Concursului

Centrul Național al Cinematografiei a publicat rezultatele pentru prima etapă a Concursului de finanțare a proietelor cinematografice. Prima fază a Concursului s-a încheiat cu organizarea prezentărilor publice ale proiectelor, în cadrul unei sesiuni de pitching, practică instituită de CNC acum 2 ani.

29 de proiecte au fost prezentate în cadrul pitch-ului, în perioada 26-27 aprilie, 2024, evenimentul fiind găzduit de Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău și realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

În cadrul evenimentului, am salutat nu doar prezența participanților înscriși la Concurs, dar ne-a entuziasmat și prezenta publicului din sală – persoane interesate de film, pitch-ul având intrare liberă.

De asemenea, ne-am bucurat de prezența juriului format exclusiv din femei, profesioniste din industria de film internațională: Helle Hansen vid Neyst (Danemarca), Noemi Schory (Israel) și Iuliana Tarnovețchi (România).

După pitch, membrii juriului au avut o întâlnire la care au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Culturii, CNC, Consiliul Economic de pe lângă prim-ministrul RM, reprezentanți ai Proiectului Tehnologiile Viitorului, membri ai Uniunii Cineaștilor și producători de film. La ședință s-a discutat despre modelele de finanțare ale domeniului cinematografiei în Danemarca, Israel și România, dar și despre necesitatea de schimbare a paradigmei de finanțare a cinematografiei în RM. În urma discuțiilor s-a luat decizia de a crea un grup de lucru pentru a analiza aceste modele și a alege opțiunea cea mai adecvată de finanțare a domeniului în RM.

De asemenea, am continuat tradiția de a transmite live evenimentul, iar înregistrările de la ediția curentă și cele anterioare ale pitch-ului pot fi urmărite pe pagina de Facebook a CNC.

Concursul de finanțare a proiectelor cinematografice este organizat de CNC, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK