Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor a avut loc pe 5 februarie la Chișinău

Ieri, 5 februarie 2024, a avut loc cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Cineaștilor, eveniment în cadrul căruia au fost premiate cele mai importante realizări cinematografice recente din Republica Moldova.

Centrul Național al Cinematografiei a fost partener al acestui eveniment organizat de Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova.

„Am demonstrat în ultimii ani că filmele noastre sunt dorite, sunt întrebate nu doar în Republica Moldova, nu doar în UE, ci și peste ocean. Fondul Cinematografiei este acel instrument care va permite dezvoltarea de mai departe a breslei. Vă îndemn să participați activ la consultările publice pe care le va lansa săptămâna aceasta Ministerul Culturii împreună cu colegii din Parlament referitor la acest fond”, a subliniat Sergiu Prodan.

În mesajul său de felicitare, și directoarea CNC, Valentina Iusuphodjaev, a făcut referire la necesitatea implementării Fondul Cinematografiei, o inițiativă a CNC, esențială pentru dezvoltarea industriei de film: „Sper ca această Gală să devină un eveniment anual. Vreau să felicit pe toți cei care sunt prezenți în sală și să mulțumesc partenerilor. Sper că odată cu lansarea acestor modificări la Fondul Cinematografiei vom avea mulți susținători, în special spectatorii, care au demonstrat că își doresc film național”.

În cadrul evenimentului, tragicomedia „Carbon” în regia lui Ion Borș a fost câștigător la categoriile „Cel mai bun lungmetraj”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu”, „Cel mai bun montaj”, „Cea mai bună coloană sonoră”, și „Cele mai bune costume”. Drama „Varvara”, în regia lui Anatol Durbală, a primit două trofee, iar „Tunete”, în regia lui Ioane Bobeica, s-a ales cu trei premii. (Lista completă a premianților poate fi consultată în josul paginii).

Cel mai emoționant moment al serii a fost urcarea pe scenă a compozitorului Eugen Doga, care a fost premiat de Centrul Național al Cinematografiei pentru contribuția artistică adusă cinematografiei din Republica Moldova și a fost aplaudat în picioare.

„Vă mulțumesc că v-ați amintit de ceea ce am făcut noi cândva, pentru că am făcut lucruri frumoase alături de nume frumoase precum a fost Emil Loteanu – mare om! În această seară m-am convins că noi avem o continuitate extraordinar de puternică. Felicit acești tineri cineaști care au apărut pe ecranele republicii”, a menționat maestrul Eugen Doga.

Câștigătorii Galei din acest an au fost desemnați de 9 jurați din țară și de peste Prut. Printre aceștia se numără președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian; regizorul și scenaristul Igor Cobileanski; directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev, și criticul de teatru și film Larisa Turea. La Gală au participat ambasadori, parteneri de dezvoltare și reprezentanți ai autorităților centrale.

„Noi ne-am adunat în această seară pentru a-i felicita pe cei mai buni, pentru a-i încuraja pe cei care nu se regăsesc printre câștigători și pentru a merge înainte indiferent de rezultate, cot la cot, pentru a produce filme, pentru a mișca lucrurile înainte și pentru a face ca țara noastră să fie recunoscută la nivel internațional și prin filme”, a afirmat președintele Uniunii Cineaștilor, Virgiliu Mărgineanu.

Gala Premiilor Cineaștilor este la a doua ediție și a fost organizată de Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, USAID și Ambasadele Suediei și Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Prima ediție a Galei Cineaștilor a avut loc în ianuarie 2020.

Lista completă a Premiilor oferite în cadrul Galei Uniunii Cineaștilor 2024:

Cel mai bun lungmetraj – „Carbon”

Cel mai bun regizor – Ion Borș, „Carbon”

Cel mai bun scenariu – Mariana Starciuc, „Carbon”

Cel mai bun montaj– Sergiu Barajin, „Carbon”

Cea mai bună coloană sonoră – Roman Bordei, „Carbon”

Cele mai bune costume – Lilia Ixari, „Carbon”

Cel mai bun serial – „Oameni gospodari” în regia lui Mircea Bobînă

Cel mai bun scurtmetraj – „Eu sunt Dorin” în regia lui Valeriu Andriuță

Cel mai bun documentar – „Republica libertății. Eseu.” în regia lui Vadim Tristan Belocur

Cel mai bun rol feminin – Tincuța Josan pentru rolul Zincăi din „Tunete”

Cel mai bun rol masculin – Anatol Mârzenco pentru rolul lui Iacob din „Tunete”

Cea mai bună imagine – Nicu Drăgan și Ioane Bobeica, „Tunete”

Cea mai bună muzică originală – Pavel Malișev, „Varvara”

Cea mai bună scenografie – Gabriela Răbuș, „Varvara”

Mențiune specială – Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, documentarul „Drumul războiului: Irpin”,

Premiu pentru performanță remarcabilă în producția cinematografică autohtonă – Sergiu Cumatrenco

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Festivalul Internațional Film O'Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru cea de-a patra ediție 

Festivalul Internațional Film O'Clock...

 Film O’Clock promite și în 2024 o nouă experiență cinematografică memorabilă, oferind publicului oportunitatea…
Industria de film prezentă, pentru prima oară, cu stand de țară la una dintre cele mai mari piețe de film europene - European Film Market

Industria de film prezentă,...

Centrul Național al Cinematografiei (CNC), pentru prima dată, a participat cu un…