Câștigătorul Palme d’Or, Anatomy of a Fall, deschide Luna Filmului European la Chișinău

Vineri, 3 noiembrie 2023, la Cineplex Loteanu a avut loc evenimentul de deschidere a „Lunii Filmului European” la Chișinău.

Evenimentul lansat de Academia Europeană de Film este la a treia ediție la nivel european și, datorită inițiativei CNC și al sprijinului financiar al Delegatiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a ajuns anul acesta, în premieră, și la Chișinău.

În deschiderea evenimentului au venit cu mesaje Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, directoarea CNC, Valentina Iusuphodjaev, ambasadorul Delegatiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks și ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul. De asemenea, Matthijs Wouter Knol, director al Academiei Europene de Film, a transmis un mesaj video înregistrat publicului prezent la eveniment, exprimându-și speranța de colaborare și extindere a culturii cinematografice europene în Republica Moldova, dar și a apropierii publicului european de producțiile cineaștilor din Moldova.

Ceremonia de deschidere a fost urmată de proiecția filmului „Anatomy of a Fall”, câștigătorul trofeului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2023. Publicul a putut urmări povestea Sandrei, o scriitoare de succes, a soțului ei, Samuel, scriitor aspirant, și a fiului lor cu deficiențe de vedere, Daniel. Atunci când cadavrul lui Samuel este găsit în curtea casei, Sandra devine principala suspectă. Și-a ucis Sandra soțul? Timp de 2h și 30 min, cei prezenți în sală au încercat să răspundă, fiecare în parte, dar împreună, la această întrebare.

În decursul lunii noiembrie, dar și în prima săptămână din decembrie, în zilele de vineri și duminică, publicul din Chișinău va putea viziona cele mai bune filme europene realizate în 2023. Printre filmele prezentate publicului din Moldova se număra câștigătorul Silver Bear for Best Leading Performance (Sofía Otero) la Festivalul de Film de la Berlin, “20,000 Species of Bees” (Spania), precum și alte filme premiate la festivalurile internaționale de film de la Locarno, Sarajevo și Sundance.


Intrarea la toate proiecțiile de film este liberă.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK
Festivalul Internațional Film O'Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru cea de-a patra ediție 

Festivalul Internațional Film O'Clock...

 Film O’Clock promite și în 2024 o nouă experiență cinematografică memorabilă, oferind publicului oportunitatea…
Industria de film prezentă, pentru prima oară, cu stand de țară la una dintre cele mai mari piețe de film europene - European Film Market

Industria de film prezentă,...

Centrul Național al Cinematografiei (CNC), pentru prima dată, a participat cu un…