Aplică la Laboratorul de dramaturgie cinematografică LITFILM

ALTERNATIVE CINEMA, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, organizează Laboratorul de dramaturgie cinematografică LITFILM, care își propune scopul de a dezvolta și diversifica baza dramaturgică a filmului național, prin valorificarea și adaptarea operelor din literatura națională.

Pe parcursul a 10 luni, participanții, în cadrul laboratorului, care va avea loc la Chișinău, vor învăța să scrie scenarii de lungmetraj de succes, ghidați de mentori cu renume internațional.

Cursurile de dramaturgie cinematografică vor culmina cu drafturi finale de 10 – 12 scenarii de lungmetraj, 2 dintre care vor fi premiate. Toate scenariile vor fi promovate atât pe plan național, cât și internațional, pentru a deveni producții cinematografice.

Atelierul va întruni scriitori și cineaști locali, va implica studenți de la facultățile de film, artă și jurnalism din Moldova, iar împreună cu mentori internaționali, se va lucra pentru a selecta și identifica cele mai bune opere literare cu o premisă clară de potențial cinematografic, general uman. Ulterior, aceste opere se vor lansa în partea practică a procesului de scriere a unui scenariu, adică, adaptarea propriu-zisă a scrierilor selectate.

După selectarea celor 10-12 opere literare, se va alcătui și echipa de scenariști care va lucra timp de 10 luni la adaptarea acestor opere în scenarii de lung metraj. Prioritate vor avea autorii romanelor selectate, iar în cazul în care unii dintre autori nu vor putea participa și în calitate de scenariști, atunci participanții se vor selecta dintre doritorii să învețe a scrie scenarii, din mediul cinematografic, jurnaliști, scriitori sau dramaturgi.

Atelierul LITFILM se desfășoară în trei etape:

  • Etapa I – perioada de pregătire a Atelierului (1 ianuarie 2023 și 1 iulie 2023).
  • Etapa a II-a – atelierele teoretice și practice, organizate în 4 module, pe o perioadă de 9 luni de zile, atât sesiuni online, cât și reședințe la Chișinău (1 iulie 2023 – 1 aprilie 2024).
  • Etapa a III-a – actul final al Laboratorului: prezentarea publică a scenariilor lucrate, precum și anunțarea celor două scenarii câștigătoare. Evenimentul se va desfășura la începutul lunii mai 2024, într-un cadru festiv, în fața unui public alcătuit în mare majoritate din breasla cinematografică, scriitori, jurnaliști, precum și anunțarea publică a celor două scenarii câștigătoare.

 Mentorii Atelierului sunt:

  • Massimiliano Nardulli – Născut la Roma, Italia, în 1976, este scenarist, compozitor și regizor/ producător cu sediul în România. În 2019 a creat compania de producție „Pipe’s not Dead”. El este consilier de scenariu și implicat în Laboratorul European Talent Lab „Less is More”, precum și alte câteva programe de dezvoltare de scenarii, cum ar fi „Word-Frame”, „Fulgor Lab”, „ShorTS D&P Training”, „TGF What’s The Story? „, etc. În 2019 a câștigat și Premiul Gopo și Premiul Adrian Enescu al UCIN în România pentru coloana sonoră originală a filmului Charleston.
  • Marian Crișan – (născut în 1976 la Salonta, Bihor, România) este un regizor și scenarist român. În anul 1999 a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Regie. A devenit cunoscut publicului prin scurt metrajul Megatron, film care a obținut în anul 2008 Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. A regizat videoclipuri, inclusiv pentru vedete autohtone, printre care și Oana Zăvoranu. Debutul în lungmetraj și l-a făcut cu filmul Morgen (2010), peliculă pentru care a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno, precum și Premiul Juriului Ecumenic și Premiul Federației Internaționale a Societăților de Film. În 2015 a ecranizat nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici, cu titlul Orizont (adaptare liberă), selectat la Tallinn Black Nights Film Festival și la alte festivaluri importante.

De asemenea, pe parcursul a câtorva sesiuni și module, vor fi prezenți pentru masterclass-uri și doi dintre scenariștii importanți din România: Răzvan Rădulescu, colaborator al unora dintre cei mai mari regizori contemporani români: Lucian Pintilie, Radu Gabrea, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Călin Netzer sau Radu Munteanu, dar și Florin Lăzărescu, scenarist și scriitor, autorul versiunii adaptate a filmului ”Aferim” (r. Radu Jude), care a câștigat Ursul de Argint la Berlin în 2015.

La atelier va fi invitat și Lucian Georgescu, profesor de scenaristică la UNATC, membru UCIN, FIPRESCI, EACWP (European Association of Creative Writing Programmes) SRN (Screenwriters Research Network), NAWE (National Association of Writers in Education – UK), guest lecturer la Ohio State University, Cincinnati University, Scuola Holden și autor a mai multor scenarii de lungmetraj, printre care Mimi, În fiecare zi e noapteCu ochii spre fericireTatăl Fantomă. Iar în cadrul celui de al treilea modul, va fi prezent Victor Canache, autorul filmului horror românesc de succes, Capra cu trei iezi, adaptare după povestea cu același nume de Ion Creangă. Victor Canache își va împărtăși experiența unui drum parcurs: de la adaptarea unui text literar  – până la lansarea unui film de succes.

Aplicările sunt deschise până pe 30 iunie 2023 și constau în transmiterea unui sinopsis de 2-3 pagini în format Word sau PDF la adresa 𝐚𝐥𝐭𝐞𝐫𝐜𝐢𝐧𝐞𝐦𝐝@𝐠𝐦𝐚𝐢𝐥.𝐜𝐨𝐦.

Partajează acest articol cu prietenii: ⤵
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on odnoklassniki
OK
Share on vk
VK