CNC Moldova
57 subscribers
143 photos
53 links
Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova
Download Telegram
Scurtmetrajul „Loc sub soare”, în regia lui Vlad Bolgarin, a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai!

Filmul a fost proiectat în prezența regizorului, care susținut și o conferință de presă în cadrul SIFF (China). Filmul de ficțiune „Loc sub soare” a fost selectat pentru Competiția Oficială, la secțiunea Live Action Short Film.

Festivalul se desfășoară în perioada 14-23 iunie, la Shanghai, în China și este unul dintre festivalurile de clasa A, acredidate de FIAPF (Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film), punând un accent deosebit pe descoperirea de tinere talente și promovarea culturii cinematografice internaționale.

Filmul a fost realizat cu susținerea financiară a Centrului Național al Cinematografiei din Moldova și produs de VOLT cinematography.

Felicitări echipei de creație și așteptăm premiera națională a scurtmetrajului „Loc sub soare”!
Deschiderea TIFF Chișinău are loc mâine, 28 iunie, la Cinema Odeon, unde va fi proiectat filmul „Libertate”, de Tudor Giurgiu.

Ediția TIFF Chișinău propune o serie de evenimente, întâlniri cu personalități ale cinematografiei românești și proiecții de film.

Program și rezervări: www.film.md

Organizatori: Asociația Festivalul de Film Transilvania în colaborare cu YOUBESC și COR Creative Industries Association in Moldova.

Proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova,
cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova și Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Intrarea la evenimente este liberă.
Cea de 34-a ediție a Festivalul de Film de la Cottbus, un festival dedicat cinematografiei est-europene, își deschide înscrierile!

Cele mai noi producții din Europa de Est vor putea fi descoperite în cadrul evenimentului care va avea loc în perioada 5-10 noiembrie, 2024.

Market-ul de coproducție Connecting Cottbus se va desfășura între 6 și 8 noimebrie.

Regulament:
https://www.filmfestivalcottbus.de/.../regulations.html

Aplicații:
https://www.filmfestivalcottbus.de/.../film-submission.html

Termen limită: 15 iulie, 2024
Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) deschid înscrierile pentru Full Moon Creative Lab, un proiect dedicat dezvoltării ideilor de seriale sau mini-seriale horror, thriller și fantasy.

Programul se va desfășura fizic în câteva locații din Transilvania, România, și va consta dintr-o rezidență de 3 săptămâni, împărțită conform următorului calendar estimativ: decembrie 2024, martie 2025 și iunie 2025. 10-12 autori selectați pentru laborator vor fi repartizați în 3 grupuri a câte 3-4 persoane.

Termen-limită pentru aplicații: 15 septembrie, 2024, ora 19.

Detalii și regulament: https://tiff.ro/regulament-0

Formular de aplicații: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeitdeWkj94qCWsyfmdsKa-IoqiHgrNR59TTls0DkxfVvIfGA/viewform
EUROPEAN SHORT PITCH 2025, ediția a 18-a, anunță deschiderea aplicațiilor.

ESP este deschis autorilor sau echipelor creative care dezvoltă proiecte internaționale de film de scurtmetraj. Scenariști, regizori și producători sunt așteptați să aplice, cu recomandarea de a avea deja atașată o companie de producție, în special în timpul desfășurării forumului de coproducție.

Date:

* 13-17 ianuarie, 2025: Development Workshop (online)
* Iunie, 2025: forum de coproducție (participare fizică și online)

Termen-limită pentru aplicații: 20 septembrie, 2024.

Regulament și aplicații:
https://www.europeanshortpitch.org/call-for-entries
Ksenia Ciuvașeva: „In December 2022 during the editing phase of the film („Landing”, documentary) I stumbled upon very challenging film material that activated transgenerational trauma in my body.
I want to share with you my DIRECTOR’S STORY with the aim of asking for SUPPORT.

I invite you to watch my 3-min introduction video:”
https://youtu.be/0zsXGrdnFa0?feature=shared
Berlinale Talents 2025 își deschide înscrierile!

Profesioniști din domeniul cinematografiei din întreaga lume sunt invitați să aplice și să profite de șansa de a se alătura următoarei ediții Berlinale Talents, unde vor participa 200 de cineaști emergenți.

Evenimentul va avea loc în perioada 15-20 februarie, 2025, și va însemna o săptâmână dedicată workshop-urilor specializate, discuțiilor cu oaspeți de renume mondial, think-tank-uri, networking etc. Săptămâna Summit este unul dintre posibilele începuturi ale relației cineaștilor la început de cale cu Berlinale Talents și festivalul Berlinale.

Termen-limită: 4 septembrie, 2024, ora 12 p.m. (CEST)

Informații despre aplicații:

https://www.berlinale-talents.de/bt/page/c/apply
Coproducția minoritată „Fără suflet/The Alienated”, realizată cu sprijinul CNC, a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (KVIFF), în cadrul secțiunii Proxima Competition, în prezența regizoarei Anja Kreis și a talentatei actrițe Dana Ciobanu, care interpretează rolul Angelinei în film.

Este încă unul dintre succesele recente deosebite pentru cinematografia din Moldova, KVIFF facând parte parte din categoria festivalurilor de film de clasa A, acreditate de Federația Internațională a Producătorilor de Film (FIAPF), și fiind unul dintre cele mai vechi și importante festivaluri din industrie, recunoscute la nivel internațional.
Selecția filmului „Fără suflet” în cadrul KVIFF reprezintă un pas important pentru recunoașterea și validarea calității filmelor coproduse în RM, a domeniului cinematografic, a talentelor și a imaginii RM la nivel internațional. Festivalul oferă oportunități unice de expunere în fața publicului, criticilor de film și cineaștilor din întreaga lume, conexiune și schimb cultural între profesioniștii din industria de film internațională, networking și susținere semnificativă pentru parcursul cinematografic al participanților.

Cea de 58-a ediție a KVIFF are loc în perioada 28 iunie - 6 iulie, la Karlovy Vary, Cehia.

Felicitări echipei filmului „Fără suflet”!
Directoarea CNC, Valentina Iusuphodjaev, a participat ieri, 10 iulie, alături de reprezentanți ai industriilor cinematografiei și TV din RM, la întâlnirea cu Jay Worth, creator de efecte vizuale (VFX) pentru importante producții de film hollywoodiene și câștigător al premiilor Emmy.

Din discuția de ieri, este important de reținut aprecierea rolului efectelor speciale și utilizării inteligenței artificiale (IA) în film, care, deși esențiale, sunt doar instrumente ce adaugă valoare poveștii. Prin urmare, accentul în dezvoltarea domeniului cinematografic și mediatic trebuie să fie pus pe crearea de povești captivante și conținut de calitate.
Jay Worth este o figură notabilă în Hollywood, cunoscut în special pentru implicarea sa în seriale precum „Fringe”, „Person of Interest” și „Westworld”, colaborând cu compania de producție „Kilter Films”, condusă de Jonathan Nolan. Munca sa implică adesea crearea de efecte vizuale uimitoare care îmbunătățesc povestirea proiectelor la care lucrează. Contribuțiile sale în industria VFX l-au făcut o figură respectată și influentă în comunitatea creativă a Hollywood-ului.
Ji.hlava New Vision Forum&Market își deschide aplicațiile!

Ce căutăm:
film documentar, film de ficțiune cu elemente de documentar, film hibrid, experimental, scurtmetraj, seriale web și documentar, jocuri video care includ aspecte documentare și VR/AR/documentare live.

Când: 25 octombrie - 3 noiembrie, 2024.

Unde: Jihlava, Cehia.

Termen-limită pentru înscrieri: 15 august, 2024.

Mai multe detalii la https://www.ji-hlava.com/jnv-europe
ÎN ATENȚIA CASELOR DE PRODUCȚIE CÂȘTIGĂTOARE ALE CONCURSULUI DE FINANȚARE A PROIECTELOR CINEMATOGRAFICE, SESIUNEA 2024

Centrul Național al Cinematografiei vă informează că termenul de depunere a contestațiilor, prevăzut de regulamentul de finanțare a Concursului, a expirat la data de 10 iulie, 2024.

Prin urmare, începând cu data de 22 iulie, 2024, CNC demarează procedura de semnare a contractelor de finanțare a proiectelor cinematografice din cadrul Concursului, sesiunea 2024.

Le urăm succes echipelor de producție în realizarea proiectelor propuse și sperăm că acestea să aducă plusvaloare cinematografiei autohtone.
Conform rating-ului și a mijloacelor financiare disponibile, în acest an vor fi finanțate următoarele proiecte:

1. Sântandreiul Lupilor (Dax Tandem/YOUBESC, r. Cristi Puiu);
2. Pădurea de molizi (OWH Studio, r. Tudor Giurgiu);
3. Varga (VOLT Cinematography, r. Vlad Bolgarin);
4. Nicu (AMPRENTA FILMS, r. Alexandru Mavrodineanu);
5. Părinți și copii (VOLT Cinematography, Lucia Lupu);
6. Fiica vinificatorului (Shepherd Company, TBD);
7. Conștiința (Symbol Media, r. Eugen Marian);
8. Pruncii de la Pruncul (CIREȘICA MIRON, r. Daniela Miron, Diana Vlas);
9. Kinderland (Dax Tandem/YOUBESC, Daria Onyshchenko);
10. Cocori de hârtie (AMPRENTA FILMS, r. Valeriu Andriuță).

Rezultatele Concursului pot fi consultate mai jos:

- rezultate etapa I: https://cnc.md/rezultate-etapa-i-2024/
- rezultate etapa a II-a: https://cnc.md/rezultate-etapa-ii-2024/
- rezultate finale: https://cnc.md/rezultate-finale-2024/
Centrul Național al Cinematografiei sprijină prezența și vizibilitatea proiectelor cinematografice ale tinerilor cineaști din Moldova pe scena internațională a celor mai importante evenimente din industrie!

Astfel, „Gohar Goes Home”, proiectul documentar al producătoarei Marina Shupac, a participat în perioada 24-27 iunie la marketul de film documentar Sunny Side of the Doc, 2024, care s-a desfășurat în orașul La Rochelle, Franța.

Cea de 35-a ediție a Sunny Side of the Doc a fost dedicată susținerii vocilor tinere, viitorului comunității cineaștilor de film documentar, dar și ecosistemului genului documentar, în ansamblu.

Proiectul documentar „Gohar Goes Home” a fost inclus în secțiunea Europe's Gost Talent, un program dedicat susținerii producătorilor și talentelor emergente din Europa Centrală și de Est. CNC recunoaște importanța sprijinirii tinerelor talente și este încântat să faciliteze schimbul de experiență și idei între cineaștii noștri și comunitatea internațională.