În cadrul sesiunii de Pithing – prezentarea publică a proiectelor cinematografie participante la concurs – care este o premieră pentru Republica Moldova, dosarele depuse vor fi jurizate pentru prima dată de experți internațional.
Cei trei jurați au vaste cariere în domeniul cinematografiei și sunt originari din Israel, Germania și România:
Katriel Schory – a produs peste 150 de filme și programe TV. Timp de 20 de ani a fost director executiv la Fondul de film din Israel, aprobând producția și promovarea a peste 300 de filme de ficțiune care au obținut nominalizări Oscar.
Andrea Wink – cofondatoarea „Exground filmfest”, cel mai mare festival de film din landul Hessa, Germania. Este membra consiliului de directori al asociației germane de scurt-metraje și membra Consiliului Cultural al orașului Wiesbaden.
Alin Ludu Dumbravă – a publitcat articole de film în Cinemap, VIP, revista HBO, Observatorul cultural, Ziua, Sunete, Art & Roll, Campus, Republik, Freestyle, Altitudini, Pro Cinema, Noul Cinema. A fost curator și selecționer Cinemateca Patria, Brașov, una din puținele cinemateci din România.
În cadrul sesiunii de Pitching, care se va desfășura pe data de 18 – 19 iunie, cei trei experți internaționali vor acorda un punctaj de la 1 la 10, care va fi cumulat cu punctajul atribuit proiectului la etapa de analiză a dosarului creativ. Astfel vor fi desemnate proiectele care sunt promovate în etapa a doua a concursului.
Sesiunea de Pitching este organizată în cadrul parteneriatului CNC – Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.
Proiectele promovate în a doua etapă a concursului vor beneficia de suport adițional din partea Asociației Companiilor Creative COR, centrului Mediacor și Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. Suportul constă în următoarele:
- Traducerea scenariilor în limba engleză;
- Trei premii de participare la festivaluri sau la platforme internaționale de film.