Raport de activitate

0
707

RAPORT  de activitate

a Centrului Naţional al Cinematografiei din Moldova

perioada mai 2016 – martie 2017

Mai 2016:

Am fost numit în funcţia de Director al Centrului Naţional al Cinematografiei de către Guvernul Republicii Moldova.

Au fost elaborate documentele oficiale pentru lansarea CNC Moldova, am obținut un sediu modern, l-am dotat cu mobilier și tehnică performantă.

S-a constituit echipa CNC Moldova.

 • Iunie 2016:

Am avut întrevederi:

 • cu Ministrul Finanțelor (Octavian Armașu),
 • cu Ministrul Afacerilor Interne (Alexandru Jizdan),
 • cu Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene  (Anatol Vangheli).

S-a discutat la subiectul dezvoltării cinematografiei și sprijinul acordat CNC prin prisma cooperării internaționale: identificarea surselor de finanțare, includerea domeniului cinematografic în agenda de activitate a MAEIE și a Ambasadelor RM acreditate peste hotare.

S-a propus inițierea procedurii de semnare a unui Acord de Cooperare bilaterală cu aceste ministere, care ar oferi facilități și sprijin activității CNC.  

Am stabilit relații de colaborare:   

 • cu CNC-urile țărilor Europene, CSI,
 • cu Ambasadele străine din Chișinău: China, Japonia, Lituania, Ucraina.                                                                                                                                                    

S-a discutat despre perspectivele de cooperare bilaterală, proiecte de asistență, acordarea de burse de studiu în domeniu, organizarea evenimentelor cinematografice.

Am contactat Ambasadele Republicii Moldova acreditate peste hotare în vederea obţinerii informaţiilor despre activităţile în domeniul cinematografiei în ţările de reşedinţă şi a promovării proiectelor de colaborare și am primit mesaje de răspuns pline de deschidere pentru cooperarea cu noi.

La invitația CNC România s-a efectuat o vizită de lucru la Bucureşti a delegației CNC Moldova, unde au avut loc întrevederi și vizite la sediul CNC, a  Arhivelor de Film, şi a Cinematecii. A fost colectată și procesată informația utilă pentru CNC Moldova.

 • Iulie 2016:

Am participat la Seminarul organizat de Comisia Europeană la Odessa (Ucraina), unde am stabilit relaţii colegiale de colaborare cu cineaştii din Georgia, Azerbaidjan, Ucraina, Belarus, Estonia şi alte ţări europene.

Aceasta a constituit de facto prima prezentare oficială a CNC Moldova pe plan internațional. Rezultate obținute: stabilirea contactelor profesionale cu reprezentanții CE (Biroul Europa Creativă), cu fondurile internaționale de finanțare a proiectelor cinematografice (World Cinema Fund-Berlinale, accesibil în RM din decembrie 2015), cu reprezentanții CNC din mai multe țări.

 • August 2016:

Cu susţinera Ambasadei Franţei la Chişinău, am efectuat prima vizită de lucru la Paris – la CNC Franța, Arhiva de Film, Şcoala de film FEMIS. Am obținut suport şi consultanţă pentru ajustarea Legii Cinematografiei la standardele europene, crearea Arhivei Naționale de Film și digitalizarea ei, înființarea Registrului de Stat, cooperarea în vederea formării profesioniştilor din domeniu, acces la finanțare în cadrul Programului „Aide aux Cinema du Monde” – unde țara noastră este eligibilă şi poate să depună dosarele de 4 ori pe an.                                                                                                    

 • Septembrie 2016:

Cu susţinera Ambasadei Franţei la Chişinău, împreună cu specialiștii din Franța, am organizat Training-ul  “Producţie de film/Mecanisme de accesare a finanțării din partea Fondurilor Europene” pentru producătorii de film, cineaști, studenți din țara noastră.

Am obținut o bursă la Seminarul de Creație Scenaristică din Franța, care se va petrece în Normandie, pentru anul 2017, pe o perioadă de 2 luni, pentru un scenarist din RM.

 • Octombrie 2016:
 • CNC a sprijinit Festivalul Internaţional de Film din Cahul „MOLDOX”,
 • „Zilele Filmului Românesc la Chișinău”,
 • a colaborat în parteneriat cu organizatorii Festivalului Internaţional de Film dedicat Drepturilor Omului.
 • Noiembrie 2016:


La Bucureşti am avut întâlnire oficială cu conducerea CNC România şi a Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.S-a discutat despre perspectivele de cooperare bilaterală, proiecte de asistență, acordarea de burse de studiu în domeniu, organizarea evenimentelor cinematografice.

 • Decembrie 2016:

Directorul CNC România, Doamna Anca Mitran ne-a onorat cu o vizită la Chișinău, în cadrul căreia am Semnat Acordul de Cooperare dintre CNC România și CNC Moldova – primul de acest gen pentru noi. Acest document va deschide perspective și posibilități noi de cooperare pentru cineaștii de pe ambele maluri ale Prutului.

În comun cu Ministerului Culturii am organizat Seminarul de formare TAIEX, dedicat staff-ului CNC, dar și profesioniștilor din domeniu, cu lectori din Franța și Estonia.

Am sprijinit participarea mai multor filme de scurt-metraj la Festivalul de Film Baneff din Stockholm, dar şi deplasarea Luciei Lupu la Festival.

 • Ianuarie 2017:

Guvernul RM a alocat pentru CNC Moldova prima tranșă de finanțare, dedicată susţinerii cinematografiei naţionale.

Cu cineastii din RM am organizat seminarul:  “Sesiunea de finanţare a cinematografiei moldoveneşti, 2017”.

Echipa CNC a apreciat prezența mare la eveniment, și consideră că informația a fost utilă pentru cineaști (au participat peste 20 de Case de producție de film autohtone).

 • Februarie 2017:

CNC Moldova și Ambasada Franței la Chișinău  au invitat cineaștii din Republica Moldova la o Conferință de presă cu ocazia lansării Atelierului de Creaţie „Producția de documentare în Moldova”.

S-a anunțat despre lansarea Concursului de scenarii de filme documentare destinat studenților AMTAP, Facultatea de Jurnalism USM, care își propun să activeze în sfera audiovizualului și cinematografiei, dar și tinerilor profesioniști din domeniu.
Concursul cuprinde două tematici: problemele ce țin de mediu/ecologie și drepturile omului în RM.

Am organizat premiera scurtmetrajului francez „Rezilienţa” în regia lui Mihai Ţărnă, realizat în colaborare cu CNC Moldova. La eveniment au participat Monica Babuc, Ministrul Culturii, cineaști și oameni de creație.

 • Martie 2017:

Am efectuat o vizită oficială la Kiev, unde  am avut o intrevedere cu  Preşedintele Agenției de Stat pentru Cinematografie din Ucraina, dl Philip Ilienko.                                             Părțile au subliniat necesitatea stabilirii relațiilor de cooperare între ambele instituții, într-un format nou. S-a accentuat că este absolut necesar să reînnoim și înlesnim contactele profesionale dintre cineaștii din Moldova și Ucraina, să favorizăm participarea în comun la proiecte cinematografice regionale și internaționale. Pentru a facilita co-producțiile moldo-ucrainene, a crea și promova opere cinematografice comune, s-a convenit că în viitorul apropiat o delegație din partea Ucrainei va efectua o vizită oficială la Chișinău, unde va fi semnată Convenția de Cooperare dintre CNC Moldova și Держкіно Ucraina.

La iniţiativa CNC Moldova a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii Ambasadei SUA in RM,unde a fost pus în discuţie crearea unui Plan de lucru pentru colaborare în domeniul cinematografiei.

Ambasada SUA in RM şi-a exprimat disponibilitatea de a susţine financiar un proiect de film de lung metraj, popular-ştiinţific „Pe platourile de filmare americane”, realizat de CNC Moldova. Acest film va putea fi un suport profesional pentru studenţii din Şcolile de film din RM, pentru dezvoltarea industriei cinematografice contemporane.

Sub patronajul Ministerului Culturii din RM, cu suportul Ambasadei Frantei la Chişinău, a fost organizat un Seminar la subiectul: „Păstrarea și conservarea Arhivelor de Film în Franța și în Republica Moldova”, care a fost moderat de catre  dl. Eric Le Roy, Șeful Serviciului „Acces Valorizare și Îmbogățire a Colecțiilor” , din cadrul „Direcției Patrimoniu Cinematografic” al CNC France și Președinte al Federației Internaționale de Film (FIAF).

În comun cu Ambasada Franţei la Chişinău CNC Moldova a elaborat Acordului de Colaborare cu CNC Franța. Semnarea acestui Acord ne va apropia și mai mult de cadrul legislativ european, de posibilitățile pe care le oferă Uniunea Europeană sprijinului diversității culturale prin cinematografie.

Directorul CNC Moldova a primit o invitaţie din partea Ambasadei Chinei la Chişinău la simpozionul Sino-Foreign Audiovisual Translation and Dubbing Cooperation, in Beijing, China, care va avea loc in luna aprilie a.c.

A fost lansat website-ul  WWW.CNC.MD

CNC Moldova a elaborat:

 1. Regulamentul interm al CNC Moldova.
 2. Proiectul Regulamentului de Finanțare a industriei cinematografice (cu Anexe)care va stabili principiile, procedura și modalitățile de finanțare a proiectelor cinematografice naţionale.
 3. Proiectul Regulamentului de funcţionare a Registrului de Film.
 4. Proiectul Regulamentului de funcţionare a Arhivei Naţionale de Film.
 5. Proiectul de Modificări pentru Legea Cinematografiei nr.116 din 3 iulie 2014.


Pentru suportul şi dezvoltarea coproducţiilor internaţionale este necesară crearea unei baze de date a tuturor studiourilor de producţie din ţară, profesioniştilor din domeniu – producători, scenarişti, regizori, operatori, compozitori, actori, sunetişti, editori, luminişti, tehnicieni, asistenţi, însoţite de profilul şi abilităţile de care dispun. Vom organiza în mod constant seminare, training-uri, ateliere de creaţie, care vor fi propuse cineaștilor în vederea creşterii nivelului profesional.

 

Valeriu Jereghi,

Director.

Artist al Poporului.