CNC aduce mulțumiri Comisiei de Evaluare a Scenariilor de Proiecte Cinematografice 2017

0
762

Echipa CNC aduce sincere mulțumiri tuturor membrilor primei Comisii de Evaluare a Scenariilor Cinematografice 2017, care poate fi considerată fără exagerare drept una istorică, fiindcă a lansat prima etapă a Concursului de finanțare a proiectelor cinematografice.

Acest Concurs, desășurat în formatul respectiv pentru prima dată în țara noastră – a însemnat pentru cineaștii noștri posibilitatea de a obține finanțarea mult așteptată și de a realiza  ideile și proiectele lor – ceea ce este de facto relansarea cinematografiei și producției de film autohtone.

Membrii Comisiei: Mihai Cimpoi, Emilian Galaicu-Păun, Boris Conunov, Alexandru Cozub, Andrei Țurcanu au lecturat materialul artistic depus (în număr de 22 dosare) și l-au justificat prin fișe de evaluare și recenzii. Scenariile pentru fiecare proiect în parte au fost analizate sub formă securizată, conform prevederilor Regulamentului de Finanțare a producției cinematografice.

Profesionalismul și experiența fiecărui membru al Comisiei au făcut posibile aprecierea imparțială și justă a valorii artistice a scenariilor, a nivelului de interes și de noutate a temelor propuse, a originalității tratării subiectelor cinematografice, a potențialului de interes și impactul asupra publicului, a perspectivelor de reprezentare pe plan internațional.

 MIHAI CIMPOI

(n. 3 septembrie 1942LargaJudețul Hotin) este un distins om de cultură, academician român, reputat critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist basarabean.

”Om Emerit al Republicii Moldova”, două decenii ales președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Mihai Cimpoi este autorul unor opere fundamentale, cum ar fi: „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia“ (în mai multe ediții) și „Mihai Eminescu.
Dicționar Enciclopedic” – o lucrare monumentală unică.
Mihai Cimpoi este autorul și realizatorul proiectului de durată „Congresul Mondial al Eminescologilor”, lansat în 2012 și care a devenit o tradiție.
Pentru informații suplimentare accesați pagina de mai jos:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Cimpoi

ANDREI ȚURCANU

(n. 1 septembrie 1948Cigîrleniraionul IaloveniRepublica Moldova) este un filolog (doctor în filologie), profesor universitar, poet, publicist, critic și istoric literar român.

Pentru informații suplimentare accesați pagina de mai jos:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Turcanu

 

 EMILIAN GALAICU-PĂUN

(n. Cuhureștii de SusRepublica Moldova) este un poet, prozator, eseist, traducător și editor român din Basarabia, editor-șef al editurii Cartier din Chișinău.

A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău (1986) și și-a susținut doctoratul la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1989).

Este colaborator permanent la revista „Vatra” din Târgu Mureș și redactor-șef al Editura Cartier din Chișinău. Emilian Galaicu-Păun este coleg de generație cu Eugen CiocleaNicolea PopaVasile Gârneț, s.a. Poetul aparține generației optzeciste din Basarabia.
În martie 2014 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofițer,
Categoria F – „Promovarea culturii”, de către președintele României Traian Băsescu.

Primește în 2015 Premiul Național pentru Literatură, premiu pe care îl întoarce după ce Traian Vasilcău devine laureatul pe anul 2016.
Pentru informații suplimentare accesați pagina de mai jos:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Emilian_Galaicu-Paun

 BORIS CONUNOV

Născut:  24 Mai 1947
Studii:  superioare – Moscova, Institut Unional de Stat pentru Cinematografie (VGIK – 1972).
Facultatea  de  scenaristica si filmologie.
La “Moldova-film” din 1967. La început ca asistent și regizor secund. A colaborat la mai multe filme artistice, cum ar fi “Dimitrie Cantemir”, “Riscul”, “ Această clipă”, “Durata zilei”,  Pe urmele fiarei” și altele.

Ca prim-regizor a debutat în 1978.

Pentru informații suplimentare accesați pagina de mai jos:
https://cnc.md/wp-content/uploads/2017/08/CONUNOV-BORIS-ALEXANDRU.pdf

 

 

ALEXANDRU COZUB

Născut la 17 februarie 1968 în oraşul Făleşti.

1993 – absolveşte Şcoala Superioară de Teatru „B. Şciukin” de la Moscova.
1993 – 2001 este actor şi regizor în teatrul “Eugene Ionesco”
2000 – 2005 – colaborare (în calitate de actor) cu “Teatro di Castalia” din Italia.
2005-2007 – actor şi regizor la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”
2007 – până în prezent – director artistic şi regizor la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”

Pentru informații suplimentare accesați pagina de mai jos:
https://cnc.md/wp-content/uploads/2017/08/ALEXANDRU-COZUB.pdf